Hiljade vernika dočekalo srpskog patrijarha u Sabornom hramu u Podgorici

od strane | 15/10/2023 | Dijaspora SPC, SPC

(Foto: Tanjug)

  Hiljade vernika iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske dočekalo je u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici partrijarha srpskog Porfirija.

U čast patrijarha Porfirija u Hramu je služena doksologija, koju su služile vladike, episkopi i sveštenici Mitropolije crnogorsko-primorske.

Patrijarh Porfirije je istakao da je njegovo srce ispunjeno blagoslovom Božijim i neizmernom radošću „jer možemo da zajedno uznosimo molitve Gospodu za mir u svetu i dobro među svim ljudima i narodima“.

– Da se zajedno molimo za jedinstvo u Hristu našega naroda i za sve druge narode, pre svega za one narode sa kojima živimo zajedno i koje je Gospod uputio na nas, sa kojima delimo milu nam državu Crnu Goru – poručio je srpski patrijarh.

On je dodao da ni u jednom trenutku ne zaboravljamo našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji koji su, kako je naveo, stalno, neprestano na krstu, neprestano raspeti, „ali raspećem svojim svedoče ono što su svedočili i naši oci – svoj verski, narodni i nacionalni identitet“.

– Molimo se da Gospod urazumi sve one od kojih zavise životi naše braće i sestara na Kosovu i Metohiji, da otopli srca onih od kojih to zavisi, da na Kosovu i Metohiji ne sprečavaju snabdevanje lekovima, hranom, namirnicama i osnovnim životnim potrebama – kazao je, između ostalog Patrijarh Porfirije, prenosi RTCG.

Dobrodošlicu Njegovoj svetosti poželeo je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Joanikije, koji je istakao da patrijarh Porfirije kao Sveti Sava donosi narodu milost i širi mir Božiji.

Mitropolit Joanikije je rekao da je pre 10 godina patrijarh Porfirije, tada kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski, učestvovao u osveštanju Hrama Hristovog Vaskresenja.

– Na ovom svetom hramu je tada postavljen pečat pravoslavnog jedinstva. Jedinstva svetih Božijih crkava u zajedničkom bogosluženju i podršci. Nažalost, u zadnje vrijeme to jedinstvo trpi značajna iskušenja, ali nadamo se da će ona biti prevaziđena – rekao je mitropolit Joanikije u obraćanju.

Mitropolit Joanikije istakao je da je patrijarh Porfirije doneo mir i pravdu Crnoj Gori kada je sa Vladom potpisao Temeljni ugovor, što je bilo priznanje za ostvarenje prava i slobode, ali i najviše zaštite svetinja i manastira SPC u Crnoj Gori, prenosi RTCG.

Mitropolit crnogorsko-primorski je posebno pozdravio mitropolita Krfa Nektarija, koji je doneo desnicu Svetog Spiridona, punu blagoslova za sve koji je celivaju.

– Raduje se Crna Gora, sveta zemlja svetaca – rekao je mitropolit Joanikije.

Mitropolit Joanikije je istakao da je Hram Vaskrsenja Hristovog izvor radosti i duhovne hrane.

– Najznačajniji poduhvat ovog hrama je izgradnja Pravoslavne gimnazije i novog Hrama Svetoga Save u Podgorici, čije ćete temelje sutra osveštati i blagosloviti početak rada nove Gimnazije – rekao je mitropolit Joanikije.

Ranije je mitropolit crnogorsko-primorski dočekao patrijaha Porfirija na podgoričkom aerodromu, a nakon toga predsednik Crne Gore Jakov Milatović primio je patrijaha Porfirija u vili Gorica u Podgorici, a zatim je priređen i svečani ručak za visokog crkvenog gosta.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: