170 godina Prvog beogradskog pevačkog društva

od strane | 19/01/2023 | SPC, Srbija SPC

(Foto: Freepik)

  Prvo beogradsko pevačko društvo ove godine proslavlja izuzetan jubilej – 170 godina postojanja i rada.

Patrijarh srpski Porfirije šesti je po redu visoki pokrovitelj Prvog beogradskog pevačkog društva među srpskim patrijarsima i sa njegovim blagoslovom je u Kolarčevoj zadužbinim 15. januara održan koncert pod nazivom „Pevaću Bogu mome dok postojim.

Ovo pevačko društvo, osnovano je 1853. u domu Milana Milovuka, a nekoliko godina kasnije počelo je da peva u Sabornoj crkvi, da bi od 1867. na poziv Mitropolita beogradskog Mihaila, bogoslužbeno učešće Prvog beogradskog pevačkog društva u Sabornom hramu postalo redovno i bez istorijskih prekida, sve do danas.

Naime, Stevan Mokranjac dirigovao je horom čak trideset godina, a u tom periodu iznedrio je i svoja najveća muzička ostvarenja.

Na njegov predlog, doneta je odluka da slava Prvog beogradskog pevačkog društva bude Sveti Vasilije Veliki, a od 1891. zvanično je ovo pevačko društvo prvi put proslavilo svoju slavu, što je ostalo tako do danas.

Vremenom, slavska sabranja Prvog beogradskog pevačkog društva postala su centralni događaj prestonice, kome su prisustvovale najviđenije ličnosti, a kralj Aleksandar Karađorđević redovno je slao svog predstavnika.

Do Drugog svetskog rata, pomenuto pevačko društvo bilo je pod visokim pokroviteljstvom srpskih vladara i vladarskih dinastija, dok je posle rata stavljeno pod najviše pokroviteljstvo SPC i srpskih patrijaraha.

Izvor: Saborna crkva

tagovi: crkva | hor | pevanje

Preporučene vesti:

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve

(Foto: SPC)  Redovno zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve u 2024. godini, umesto prvobitno najavljenog svečanog otvaranja u Velikoj lavri Pećkoj Patrijaršiji, – istorijskom, osmovekovnom sedištu Arhiepiskopâ i Patrijaraha srpskih, – usled...

Više...