Uvoz robe u Crnoj Gori pet puta veći od izvoza

od strane | 01/02/2023 | Crna Gora, Region

(Foto: Freepik)

  Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Crne Gore u prošloj godini iznosila je 4,24 milijardi evra, što je 44,1 odsto više u odnosu na 2021. godinu, pokazuju preliminarni podaci Uprave za statistiku (Monstat).

Iz Monstata saopštavaju da je izvezena roba u vrednosti od 700,2 miliona evra, što je 60,2 odsto više u odnosu na 2021. Uvoz je bio veći 41,3 odsto i iznosio je 3,54 milijardi evra.

– Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 19,8 odsto i veća je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 17,4 odsto – navodi se u saopštenju.

Kada je reč o izvozu, najviše se izvoze mineralna goriva i maziva u iznosu od 209,9 miliona evra, dok je cena električne energije 170,2 miliona evra.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 149,4 miliona evra, Švajcarska sa 107,9 miliona evra i Bosna i Hercegovina koja ima cenovnu vrednost 90,6 miliona evra.

Ono što se najviše uvozi u Crnu Goru su mašine i transportni uređaji i koštaju 709,7 miliona evra, a čine ih drumska vozila od 228,4 miliona evra, električne mašine, aparati i uređaji po ceni od 142,2 miliona evra.

Sa Srbijom je Crna Gora ostvarila saradnju u oblasti spoljne trgovine i kada je reč o uvozu u iznosu od 614,7 miliona evra. Pored nje, sarađuju i sa Kinom u vrednosti od 330,6 miliona evra i Grčkom od 295,4 miliona eura.

Kako se navodi u izveštaju Monstata, spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća s potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).

Izvor: Biznis info

tagovi: cene | crna gora | izvoz | roba | uvoz

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...