U Hrvatskoj nedovoljno voća, povrća, mesa…

od strane | 06/02/2023 | Hrvatska, Region

(Foto: Freepik)

  Hrvatska ne proizvodi u dovoljnoj količini većinu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za potrebe svog stanovništva, a nedostaju joj sve kategorije mesa, mlečnih proizvoda, voća, povrća, biljnih ulja, jaja, meda i vina.

Kada je reč o voću, ova zemlja proizvodi tek 44,66 odsto za svoje potrebe, pa tako proizvodi jedva jedan odsto pomorandži i 2,65 procenata limuna.

Trešnje, višnje i mandarine jedino je voće koje se u Hrvatskoj proizvodi u dovoljnoj količini za sopstvene potrebe, dok je proizvodnja stonog grožđa tek 19,70 odsto, dok se ostatak uvozi.

Kako se navodi, nedovoljno domaće proizvodnje beleži se i u kategoriji povrća od 63,11 odsto. Od prehrambenih proizvoda paradajz i kupus prednjače, te je 84,09 odsto paradajza, kao 95,57 procenata kupusa potrebno na domaćem tržištu. Proizvodnja krompira pokriva 72 odsto domaćih potreba.

Što se tiče mesa, domaća proizvodnja pokriva 70,66 odsto potreba, a najmanje se proizvodi svinjenita, tek 59,21 procenata domaće potražnje. Najviše se proizvodi perad – 91,78 posto.

Domaća proizvodnja pokriva 92,57 odsto tržišta jaja, a kada je reč o mleku i mlečnim proizvodima uočava se 73,08 odsto potrebe za ovim namirnicama.

Hrvatske pšenice ima 180 procenata, kukuruza 180,31 odsto, a ječma 162, 95 i zobi 104,45 procenata.

U proizvodnji sledećih namirnica ova država ruši sve rekorde, pa tako soje ima čak 567,79 odsto, suncokreta 211,85 procenata, a uljane repice 180,40 procenata. Takođe, Hrvatska, inače najviše subvencionira proizvodnju žitarica.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...