U Hrvatskoj elektrane na biogas na ivici opstanka

od strane | 10/02/2023 | Hrvatska, Region

(Foto: Freepik)

  Udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) istaklo je da su elektrane na biogas u ovoj državi na ivici opstanka.

Još od kraja 2021. i tokom cele prošle godine, od početka rata u Ukrajini i energetske krize, operativni troškovi biogasnih postrojenja višestruko su porasli.

Cena svih ulaznih troškova, a posebno sirovine narasla je i do 100 odsto, navodi OIEH.

Mnogi proizvođači biogasa su, zbog nemogućnosti plaćanja sirovine, morali da smanje proizvodnju kako bi održali operativnost postrojenja.

Zbog velikog rasta cene energije EU je donela nekoliko propisa i hitnih mera kako bi ograničila rast cena i zaštitila potrošače.

Uvedena je gornja granica cene od 180 evra po megavat-času za proizvođače iz obnovljivih izvora energije.

Kako biogasna postrojenja u Hrvatskoj imaju znatno više troškove od granične cene, OIEH smatra da zbog sigurnosti snabdevanja i održivosti sistema proizvodnje električne energije iz OIE treba primeniti posebne mere.

– Računajući operativne troškove, ova postrojenja bi mogla normalno da rade kad bi za proizvodenu energiju dobijala 280 evra po megavat času – istakli su iz OIEH.

Udruženje je na problem ukazalo i nadležnim institucijama Hrvatske više puta tokom prošle godine. Dopisi o potrebi hitnog rešenja poslati su i predsedniku Vlade te zemlje.

OIEH je napravio i predlog Uredbe kojim bi se biogasnim elektranama priznala mogućnost korekcije cene podsticaja u skladu s rastom cena sirovina.

Većina biogasnih postrojenja imala je ugovore sa Hrvatskim operatorom tržišta energije (HROTE) o otkupu električne energije.

Cene električne energije na berzama su brzo rasle, a one ugovorene sa HROTE-om i dalje nisu bile dovoljne za normalan rad.

U sistemu podsticaja dobijali su 170 evra po megavat-času proizvedene energije, a s tim iznosom više nisu mogli da pokriju troškove sirovine i rada postrojenja.

Prema podacima, krajem 2022. iz sistema podsticaja HROTE-a izašlo je 27 megavata, odnosno 23 postrojenja, što je približno polovina proizvođača biogasa u toj zemlji.

Hrvatska ima 48 megavata postrojenja na biogas, a električna energija koju proizvode može da pokrije potrošnju oko 100.000 domaćinstava.

U proseku jedno postrojenje na biogas sa jednim megavatom instalirane snage proizvodi 8.000 megavat-časova električne energije godišnje, što znači da sva hrvatska postrojenja proizvedu 384.000 megvat-sati električne energije.

Iz Udruženja su istakli da je to vredna energija koju bi, da nema tih postrojenja, Hrvatska morala da uvozi i da plaća milionske iznose.

Izvor: Elektroenergetika

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...