U Crnoj Gori stranci kupili nekretnine vredne 370 miliona evra

od strane | 18/01/2023 | Crna Gora, Region

(Foto: Freepik)

  U periodu od januara do oktobra prošle godine, stranci i inostrane firme kupile su nekretnine u Crnoj Gori u vrednosti od 370 miliona evra.

Prema podacima Centralne banke, to je značajno više nego prethodnih godina. Najviše nekretnina u Crnoj Gori kupili su državljani Nemačke, Rusije, a na trećem mestu su državljani i firme iz Srbije.

U poslednjih pet godina, stranci su kupili crnogorske nekretnine u iznosu od 1,2 milijarde evra.

Na rast prodaje apartmana, najviše je uticalo sprovođenje programa ekonomskog državljanstva, gde su kupovinom nekretnina, u turističkim centrima na jugu za 450 hiljada evra, na severu i u nerazvijenim opštinama za 250, sticali pravo na dobijanje državljanstva.

Drugi razlog je što se u periodu inflacije, mnogi odlučuju za kupovinu nekretnina kao jednog od sigurnijih načina da njihov novac neće izgubiti na vrednosti.

Crna Gora je strancima atraktivna i zbog velikog broja ekskluzivnih projekata, kao što su Porto Montenegro, Portonovi i Luštica, jer očekuju da njihove cene neće opadati.

Prema podacima Uprave za statitiku Monstat, ukupna vrednost prometa nekretnina u 2021. iznosila je 400 miliona evra, a tada su, prema podacima CBCG, stranci kupili apartmane u vrednosti od 278 miliona, što je 69 odsto ukupnog prometa. Ovaj odnos je takav što stranci većinom kupuju luksuzne apartmane i vile, koje koštaju koliko desetak običnih stanova.

Jedan deo ovog prometa je sakriven od zvanične statistike, jer građevinari često stan u izgradnji unesu kao osnivački kapital neke firme, a onda prodaju tu firmu najčešće strancima. Tako je kupac indirektno vlasnik nekretnine preko te firme, a promet formalno nije nekretnina već firma.

Prošle godine, najviše nekretnina kupili su nemački građani i firme, u vrednosti od 57 miliona evra, dok su iza njih Rusi, koji su u apartmane uložili 50 miliona.

Na trećem mestu su građani iz Srbije sa 42 miliona, na četvrtom su kupci iz SAD sa 32 miliona evra, a na petom investitori iz Turske sa 30 miliona, a zatim slede Ukrajinci i Švajcarci sa po 15 miliona i tako dalje.

Centralna banka ima pravilo da u tabelama označi tajne podatke ako su u nekoj kategoriji stranih direktnih investicija, kao što je kupovina nekretnina, učestvovale najviše tri strane kompanije.

Tako je tajnim označen podatak koliko su građani i firme iz Azerbejdžana kupili nekretnina. Ukupne investicije iz ove države iznosile su 28 miliona evra, a utrošene su u kupovinu apartmana i pozajmice svojim firmama.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...