Turizam Crne Gore nada se prihodu većem od milijardu evra

od strane | 11/01/2023 | Crna Gora, Region

(Foto: Pixabay)

  Crnogorski ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović saopštio je da se očekuje da će prihodi od turističke sezone u ovoj godini preći milijardu evra.

On je rekao da je Crna Gora u prošloj godini uspela da se približi toj cifri.

Đurović je rekao da, ukoliko se smiri situacija u Ukrajini i normalizuju geopolitičke okolnosti, Crna Gora ove godine može da ostvari između milijardu i 1,1 milijardu evra prihoda od turizma.

On je najavio da će država finansijski pomoći nacionalnog avio-prevoznika Air Montenegro, koji je važna podrška razvoju turizma, kao i da je cenovna politika turističke privrede prilagođena svačijem budžetu.

– Crna Gora, kao atraktivna turistička destinacija, mora imati ponudu za sve. Mislim da prošle godine nismo nešto iskočili sa ekstremnim cenama. Ko je bio na nekim drugim destinacijama, video je da je skuplje nego kod nas. Uporedite samo sa Hrvatskom i da ne idemo dalje. Crna Gora ima diverzifikovanu ponudu i za milijardere i one sa prosečnim budžetom – rekao je Đurović.

Ministar nije precizirao da li će se u letnjoj sezoni otvoriti hotel Sveti Stefan i kada se može očekivati konačni ishod arbitražnog postupka između države i zakupca Adriatic properties, koji se vodi pred sudom u Londonu.

– U situaciji koju imamo sada svi smo na gubitku – operater i država Crna Gora. Slučaj je na sudu, arbitraža je u toku, a obe strane imaju zahteve i pritužbe o kojima će sud odlučiti – kazao je Đurović, dodajući da što pre treba rešiti pitanje koncesije za Aerodrome Crne Gore (ACG), koji više ne odgovaraju broju turista koji dolaze u tu zemlju.

On tvrdi da aerodromi mogu da budu kvalitetniji uz bolje ulaganje i menadžment koji će znati da to sprovede.

– Ne bih bežao od koncesije sa jednim kvalitetnim ozbiljnim operaterom koji bi nam dao garanciju da to uradi na dobar način i da nam omogući da budemo bolje povezani sa Evropom i svetom – zaključio je Đurović.

Izvor: Mina

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...