Tri velike investicije u solarne elektrane u Crnoj Gori

od strane | 14/01/2023 | Crna Gora, Region

(Foto: Freepik)

  Tri kompanije u Crnoj Gori najavile su ulaganja od više stotina miliona evra u izgradnju solarnih elektrana i vetroparkova u Rožajama, Šavniku i na Cetinju.

Crna Gora je, podsetimo, nedavno smanjila PDV za instaliranje panela, a najavljuje ubrzani porast proizvodnje struje iz solara u ovoj godini.

BSD Mont će u opštini Rožaje, na lokalitetu Vuča, u saradnji sa poslovnim partnerima iz Mađarske graditi solarnu elektranu i vetropark.

Ta firma sa sedištem u Podgorici otkupila je za projekat deo zemljišta od bivšeg preduzeća Agrobisernica.

Vrednost ove investicije na istoku Crne Gore je procenjena na više od 200 miliona evra, a projekat bi trebalo da obezbedi novih 50 radnih mesta.

Kompanija Sunrise Europe sa sedištem u Kotoru planira da instalira solarnu elektranu u Šavniku.

Postrojenje će se graditi u katastarskim opštinama Dubrovsko i Duži.

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sednici izdala urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije po zahtevu advokata Miloša Komnenića, ovlašćenog punomoćnika kompanije.

Maksimalni kapacitet solarne elektrane u Šavniku iznosiće 220 megavata, prema analizama koje je sproveo Sunrise Europe, navedeno je u saopštenju sa sednice vlade.

U dokumentaciji sa sednice vlade takođe se navodi i da je u planu i izgradnja solarne elektrane na Cetinju, u katastarskoj opštini Prediš.

Kompanija Obnovljivi izvori energije iz Podgorice predala je zahtev za urbanističko-tehničke uslove za taj projekat.

Solarna elektrana na Cetinju imaće kapacitet 225 megavata, a biće izgrađena na ukupnoj površini od 440 hektara.

Potencijalna količina proizvedene energije iznosi 306,20 gigavat-sati godišnje, prema prethodno sporovedenim analizama od strane podnosioca zahteva, navodi se u predlogu urbanističko-tehničkih uslova.

Vlada Crne Gore je nedavno smanjila porez na dodatu vrednost na prodaju, instaliranje i uvoz solarnih panela sa 21 na sedam odsto.

Nedavnim izmenama zakona je takođe pojednostavljena procedura za solarne elektrane do jednog megavata. Za njih više nije potrebno izdavanje urbanističko-tehničkih uslova.

Ovo je dodatni zamajac razvoju solarnih projekata u Crnoj Gori, koja bi ove godine mogla da poveća proizvodnju struje iz solarnih elektrana za više od deset puta, sa 3,8 gigavat-sati na 41 gigavat-sat.

Izvor: Balkangreenenergynews.com

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...