Stop svim dozvolama koje narušavaju zaštićene zone prirode

od strane | 20/01/2023 | Crna Gora, Region

(Foto: Freepik)

  Iz crnogorske Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) saopštili su da više neće izdavati dozvole i saglasnosti za radnje i aktivnosti u zaštićenim objektima prirode koje nisu u skladu sa zonama zaštite.

– Sve ono što na bilo koji način može izložiti prirodu neugodnosti – manifestacije praćene bukom, svjetlosnim zagađenjem i ostalim radnjama koje ugrožavaju samu bit zaštićenog područja, od Agencije neće dobiti saglasnost za realizaciju – objavili su iz EPA na Fejsbuku.

Podsećaju da, shodno odredbama Zakona o zaštiti prirode, u Crnoj Gori postoji više vrsta zaštićenih područja (nacionalni parkovi, parkovi prirode, spomenici prirode i ostali) koji treba da imaju jasne zone zaštite unutar svojih granica (I, II i III zona). Zoniranje je neophodno, kako su istakli, da bi se jasno utvrdilo koje su radnje i aktivnosti u kojoj zoni moguće.

– Revizijom nacionalnih parkova, te objekata prirode koji su zaštićeni prije nekoliko desetina godina, većina zaštićenih područja ima ustanovljene zone zaštite, dok je za nekoliko njih proces zoniranja u toku – naveli su iz EPA.

Izvor: Vijesti

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...