Stolac i okolina postaju centar solarne energije u BiH

od strane | 31/01/2023 | BiH, Region

(Foto: Freepik)

  Hercegačko-neretvanski kanton ubraja se u sam vrh solarnog potencijala Bosne i Hercegovine. Sa više od 2.300 sunčanih sati u godini, Stolac i šire područje ovog grada lider je po proizvodnji električne energije dobijene putem solarnih panela.

Zbog povećanog interesovanja investitora, u Stocu već idu ka gradnji pristupnih puteva za nove solarne fotonaponske elektrane.

U gradu na reci Bregavi dogodio se pravi fotonaponski bum pre tri godine, kada je izdat veliki broj dozvola za koncesiju, a sve je počelo 2010. i solara na Hodovu. Opštinska administracija je uveliko olakašala procedure investitorima.

Gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković navodi kako se u vremenu energetske krize ljudi sve više okreću proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora i to kroz mala kućna postrojenja, a on sa svojim timom već razmišlja o novim koracima.

– Činjenica je da danas mi planiramo da završimo oko 600 megavata jačine elektrana na prostoru grada Stoca – rekao je Bošković.

Iz Regulatorne komisije za energiju Federacije BiH navode kako primaju veći broj zahteva za izdavanje dozvola, a podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u Federaciji zasnovano je na garantovanim tarifama.

Zanimljivo je da se uz njih gradi još jedna velika solarna elektrana na lokaciji Komanje brdo, mestu koje pre rata nije imalo električnu energiju.

U 2021. iz 464 solarne elektrane na prostoru Federacije BiH proizvedeno je 55,5 gigavat časova električne energije, dok za prošlu godinu podaci još pristižu.

Novi zakoni koji su u parlamentarnoj proceduri uveliko će olakšati i proizvodnju električne energije kroz manja kućna postrojenja.

Izvor: Biznisinfo

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...