Šta za građane BiH znači ulazak Hrvatske u šengen zonu?

od strane | 15/01/2023 | BiH, Region

(Foto: Freepik)

  Od početka godine Hrvatska je član evrozone i pridružuje se šengenskom prostoru. Prema ocenama Evropske komisije, to predstavlja važnu prekretnicu u istoriji ove države, ali se postavlja pitanje šta to znači za BiH.

Ništa, odgovaraju vlasti BiH, podsećajući da su već duže vreme suočeni sa pooštrenim kontroloma sa prvim komšijom iz Evropske unije. Ipak, promena u ulasku u šengen zonu će biti, a kada zaživi ETIAS sistem, mnogi radnici iz BiH koji rade u Hrvatskoj boravak bi mogli i da skrate.

Podignute su i rampe na granici Hrvatske sa Slovenijom i Mađarskom, komšije preko puta Save su postale deo šengen zone. Oštro protivljenje izrazile su organizacije za ljudska prava zbog, kako navode, kršenja međunarodnog i evropskog prava u postupanju prema migrantima.

U Gradišci su naviknuti na oštrije šengenske kontrole koje su na snazi duži period.

– Uvek postoje oni koji nađu način da pređu granicu, jer je Sava granica između BiH i EU, IPA zemalja.Nepristupačni delovi Save su bili primamljivi za migrante. Pooštravanjem mera, nadam se da će biti manje tih prelazaka – smatra Bogdan Vicanović, direktor Razvojne agencije Gradiška.

Pojačana kontrola roba i inspekcijski nadzor na ulasku u Hrvatsku na snazi su od prošle godine. Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH podsećaju šta u šengen zonu ne smete da unosite.

– Ne sme da se unosi roba koja služi za lične potrebe do vrednosti od 300 evra. Recimo, dve kutije cigareta, litar žestokog alkoholnog pića, 4 litre vina, 16 litara piva. Ne smeju imati proizvode životinjskog porekla, mesa, mleka i mlečnih proizvoda, a ako je budu imali, napraviće carinski prekršaj – kazao je Ratko Kovačević iz UIO BiH.

Upućeni ipak dodaju da će prava promena nastupiti sa uvođenjem ETIAS informacionog sistema krajem godine, koji će značiti obavezu podnošenja prijave ulaska u šengen zonu, a koja bi trebalo biti dostavljena 96 sati pre puta.

– To je kao neka viza, elektronska verzija da se može olakšati protok ljudi kroz granične prelaze. Bitno da se pripreme privrednici i špediteri – kazao je ekonomista Zoran Pavlović.

Po stupanju na snagu ETIAS pravila, građani BiH podnosiće zahtev za ulazak u šengensku Hrvatsku, čak iako putuju u turističke, poslovneili zdravstvene svrhe. Najizazovnije će biti prilagođavanje onima koji svakodnevno prelaze preko granice zbog posla, poput mnogih Trebinjaca.

Tek sa uvođenjem informacionih sistema EES i ETIAS moglo bi doći do promene u prelasku granice sa Hrvatskom, odnosno ulasku u šengensku zonu. Do tada, na graničnom prelazu koji je jedan od najtranzitnijih, situacija je uobičajena.

Izvor: Klix

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...