Srbija ustupa na korišćenje Crnoj Gori licencu za platformu za e-fakture

od strane | 27/10/2023 | Crna Gora, Region

(Foto: Tanjug)

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali i ministar finansija Crne Gore Aleksandar Damjanović potpisali su u Beogradu Ugovor o ustupanju na korišćenje licence za centralizovanu platformu za slanje, prijem, upravljanje i čuvanje elektronskih faktura pravnih lica i preduzetnika.

Kako je predviđeno, Vlada Srbije ustupa na korišćenje Vladi Crne Gore softverske licence za centralizovanu platformu za slanje, upravljanje i čuvanje elektronskih faktura pravnih lica i preduzetnika na period od tri godine, bez naknade. Mali je istakao da je ponosan što je Srbija među pionirima u uvođenju sistema elektronskih faktura i to ne samo u regionu, već i u Evropi, zbog čega su naša iskustva i znanja u toj oblasti izuzetno važna i korisna za druge države.

– Ministarstvo finansija Crne Gore nam se u aprilu ove godine obratilo oko uvođenja sistema e-faktura, a s obzirom da su prepoznali izuzetno dobre rezultate i efekte koje je implementacija tog sistema imala u našoj zemlji. Nakon toga održali smo nekoliko sastanaka sa crnogorskim kolegama, detaljno predstavili naša iskustva i znanja i dogovorili da im pružimo podršku u uvođenju sistema e-faktura u njihovoj zemlji, a što će doprineti daljem unapređenju fiskalne stabilnosti Crne Gore – naveo je ministar.

On je poručio da sistem elektronskih faktura olakšava rad privredi, dovodi do ubrzanja procesa rada i poslovanja i obezbeđuje veću pravnu sigurnost svim poslovnim subjektima kada je reč o dostavljanju i primanju faktura, kao i njihovo bolje čuvanje. Prema njegovim rečima, novi sistem treba da doprinese mnogo bržem povraćaju PDV-a, što je bio jedan od zahteva privrede.

– Kroz naš sistem elektronskih faktura prošlo je više od 103 miliona e-faktura, a u sistemu se trenutno nalazi 10.786 korisnika javnih sredstava i 211.445 privrednih subjekata. Sistem dobro funkcioniše i zaista mogu da kažem da je to, uz sistem e-fiskalizacije, jedna od najvažnijih reformi koje smo u prethodnom periodu sproveli, a koja doprinosi poboljšanju privrednog ambijenta – naglasio je Mali.

Damjanović je zahvalio Malom na podršci i istakao da će uvođenje centralizovane platforme za slanje, prijem, upravljanje i čuvanje e-faktura pravnih lica i preduzetnika značajno poboljšati ekonomsku aktivnost u Crnoj Gori. Istakao je da će to biti svojevrstan doprinos ubrzanju robno-novčanih tokova unutar privrede Crne Gore, da će u dobrom delu suzbiti postojeći nivo sive ekonomije, kao i rešiti izazove koje imaju crnogorske kompanije u delu povraćaja PDV-a.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...