Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Hrvatske veća za 53 odsto

od strane | 27/02/2023 | Hrvatska, Region

(Foto: Freepik)

  Srbija i Hrvatska ostvarile su u prošloj godini spoljnotrgovinsku razmenu od 2,047 milijarde evra, što je povećanje od 53 odsto u odnosu na 2021. godinu, odnosno za 710 miliona evra.

Po podacima Privredne komore Srbije, u prošloj godini Srbija je u Hrvatsku izvezla robe za 1,154 milijarde evra, što je za oko 70 odsto više u poređenju sa istim periodom 2021.

Uvoz u Srbiju iz Hrvatske porastao je u 2022. za 237 miliona evra, na 897,2 miliona evra, što je povećanje od 35,9 odsto u odnosu na 2021.

Srbija je u prošloj godini u Hrvatsku najviše izvozila električnu energiju, mineralno đubrivo, suncokretovo ulje, čarape, ulje od nafte, proizvode za transport, pakovanje robe od plastike, delove šinskih vozila, testeninu, nameštaj, čokoladu i proizvode od kakaa, azotno đubrivo, hleb, pecivo, kolače i biskvite.

Prošle godine se u Srbiju iz Hrvatske najviše takođe uvozila električna energija, zatim soja u zrnu, hartija i karton, cement, kontejneri od stakla za pakovanje robe, ulje od nafte, bitumen ozonskih minerala, vazdušne pumpe, kompresori, mesne prerađevine, kablovi i ostali električni provodnici.

– Podaci o snažnom rastu spoljnotrgovinske razmene Srbije i Hrvatske gotovo da iznenađuju s obzirom na prilično zategnute političke odnose. Ali, moglo bi se reći da je u našem regionu uvek tako – obični ljudi i privrednici sarađuju mnogo bolje nego političari – kaže ekonomski novinar Mijat Lakićević.

On je ocenio da taj veliki rast govori koliko je ta saradnja ranije bila slaba.

– O tome svedoči i činjenica da je robna razmena Srbije sa BiH za 50 procenata veća nego sa Hrvatskom. Dakle, ima još dosta prostora da se saradnja Srbije i Hrvatske poveća i ta saradnja svakako bi bila bolja kada bi odnosi političkih elita bili bolji, to jest kada bi političke vođe malo više vodile računa o interesu svoje nacije, a ne o sopstvenom – zaključio je Lakićević.

Izvor: Politika

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...