Sloveniji nedostaje radna snaga, iako je u udelu stranaca iznad proseka EU

od strane | 08/02/2023 | Region, Slovenija

(Foto: Freepik)

  Pojedinim industrijskim granama u Sloveniji hronično nedostaje radna snaga, iako je broj prijava za zapošljavanje stranaca od 2016. porastao tri puta.

Takođe, problem su i duge procedure za dobijanje potrebnih dokumenata, a Slovenija je sa 12 odsto udela strane radne snage iznad evropskog proseka.

Iz Privredne komore Slovenije ističu da su ovoj zemlji potrebni niskokvalifikovani radnici iz inostranstva, ali je problem što pribavljanje radnih dozvola traje dugo i stranci na njih čekaju i više od šest meseci.

– Nažalost, Slovenija je izrazito u nekonkurentnom položaju kada je reč o zapošljavanju stranaca. Kompanije kojima trebaju radnici sa specifičnim znanjima ili iz izrazito deficitarnih struka zabrinute su da bi zbog procedura neki od potencijalnih kandidata mogli da odaberu tržišta na kojima su te procedure manje zahtevne i brže – ističu u Privrednoj komori Slovenije.

Ministarstvo državne uprave tvrdi da se problem rešava na više nivoa i navodi kako je formiralo i Međuresornu radnu grupu za otklanjanje administrativnih prepreka u području upravnih poslova za strance.

Izvor: Nova ekonomija

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...