Slovenija u 2022. povećala izvoz otpada za više od petine

od strane | 27/02/2023 | Region, Slovenija

(Foto: Freepik)

  Slovenija je prošle godine znatno povećala izvoz otpada, za više od 20 procenata, a dominiraju otpadna plastika, otpadno gorivo (RDF), otpadni metali i otpadni metali od obojenih metala.

Količina izvezene otpadne plastike porasla je za više od 26 odsto, a odredišta su bile azijske zemlje, pokazuje analiza uvoza-izvoza otpada za prošlu godinu.

Analize Inspektorata Republike Slovenije za životnu okolinu i prostor pokazuju broj izvoznih deklaracija koji je prošle godine u odnosu na 2021. porastao za 21 procenat.

Prihvaćene su 3.203 deklaracije, a pretprošle godine 2.649.

U odnosu na 2021. za sličan postotak povećana je i količina izvezenog otpada.

U nešto manje od 90 odsto pristiglih izvoznih deklaracija izvezena je otpadna plastika, gorivo pripremljeno iz otpada (RDF) i otpadni metal i obojeni metali.

Povećan je izvoz starog papira i otpadne plastike, kao i RDF-a i starog gvožđa.

Izvozne deklaracije prihvaćene su za 17 različitih odredišnih zemalja, 2021. godine, na primer, za 20. Za više od 79 odsto deklaracija zemlje odredišta bile su BiH i Srbija.

U odnosu na 2021. ponovno se promenio trend slanja plastičnog otpada. Turska je i dalje najčešća odredišna zemlja, a pošiljke otpadne plastike ponovno su krenule u azijske zemlje poput Malezije, Indonezije i Vijetnama.

Izvoz otpada u Kinu potpuno je zaustavljen, jer nije prihvaćena nijedna izvozna deklaracija za slanje otpada, pojasnili su u inspekciji.

Na slovenačkim carinarnicama prihvaćeno je i 2.712 izvoznih deklaracija za izvoz otpadne plastike i RDF-a u treće zemlje, što je gotovo 36 procenata više nego prošle godine, kada je prihvaćeno 1.996 izvoznih deklaracija.

I po broju deklaracija i po količini, najviše deklaracija prihvaćeno je za izvoz u BiH (isključivo RDF).

U odnosu na 2021. izvoz otpadne plastike u Tursku smanjen je za više od 25 odsto, što je rezultat promene u turskom nacionalnom zakonodavstvu, kada su zabranili uvoz određenih vrsta otpadne plastike.

Nakon godinu dana pauze u izvozu u azijske zemlje, otpadna plastika se 2022. ponovo izvozila u Maleziju, Indoneziju, Vijetnam i Laos.

U odnosu na 2021. broj zemalja odredišta porastao je sa sedam na osam zemalja, a uz već navedene zemlje odredište za izvoz otpadne plastike bile su i Pakistan i Srbija. Ukupno je izvezeno više od 26 procenata više otpadne plastike u odnosu na pre dve godine.

Vezano za uvoz otpada, inspektorat navodi samo da je prošle godine u Sloveniju uvezeno najviše otpadnih metala i otpada od obojenih metala, papirnog i plastičnog otpada.

Izvor: Seebiz

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...