Slovenija planira da ukine dopunsko zdravstveno osiguranje

od strane | 21/01/2023 | Region, Slovenija

(Foto: Freepik)

  Slovenački ministar zdravlja Danijel Bešič Loredan predstavio je danas vladin plan reforme zdravstvene zaštite, prema kojoj će 2025. godine biti ukinuto dopunsko zdravstveno osiguranje.

Vlada će slediti finski i estonski model u pokušaj da postigne efikasnu, digitalizovanu i održivu zdravstvenu zaštitu, prenosi slovenačka novinska agencija STA.

Bešič je dodao da uprkos tome što je povećan broj lekara u zdravstvenom sistemu, taj broj je još uvek ispod proseka EU, i dodao da je povećan broj medicinskih sestara, ali da je smanjen broj sestara sa srednjom stručnom spremom, kao i da je zbog rasula u kojem se sistem nalazi, vreme čekanja na pregled raste, a konstantna je i potražnja za višim platama.

On je rekao da reformisani sistem mora biri digitalizovan i transparentan.

– Ako je sistem javan i transparentan, rizici od korupcije i interesnih grupa povući će se sami od sebe – rekao je Bešič Loredan i dodao da je reforma plata u javnom sektoru preduslov za reformu.

STA navodi da će ključni cilj reforme biti da se ponovo uspostavi osnovni tretman pacijenata na primarnom nivou zdravstene zaštite.

– Na tom nivou se leči 80 odsto pacijenata. Mora se smanjiti opterećenje hitnih službi, a specijalisti sekundarnog i tercijarnog nivoa moraju početi da rade svoj posao, a lekari opšte prakse i pedijatri biće oslobođeni administrativnih poslova koje će obavljati ostali članovi njihovih timova, koji će takođe biti redefinisani – najavio je ministar.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...