Slovenački i srpski operatori osnovali prvu regionalnu berzu struje

od strane | 16/01/2023 | Region, Slovenija

(Foto: Pixabay)

  Operatori prenosnih sistema iz Slovenije i Srbije osnovali su prvu regionalnu berzu električne energije koja će ponuditi usluge spot trgovine električnom energijom u pomenutim zemljama, kako bi se poslovanje proširilo i na ostatak centralne i jugoistočne Evrope (CIE).

Alpsko-jadransko dunavska berza električne energije (ADEX) uspostavljena je krajem decembra prošle godine, formalnim potpisivanjem osnivača operatora prenosnog sistema u Sloveniji (ELES), operatora prenosnog sistema u Srbiji, Elektromreže Srbije (EMS) i Evropske berze električne energije (EPEX spot).

ADEX je nastao korporativnim spajanjem slovenačke berze struje BSP Southpool i berze struje u Srbiji (SEEPEX). Poslovno sedište je u Ljubljani, dok su glavne kancelarije u tom gradu i Beogradu.

Glavni izvršni direktor ELES Aleksander Mervar istakao je da osnivanjem regionalne berze električne energije slovenačka berza BSP postaje ključni igrač na tržištu električne energije i u Evropi, dodavši da je ovo ujedno i prvi korak ka uspostavljanju snažne regionalne berze električne energije.

Generalna direktorka EMS Jelena Matejić rekla je da će nova berza dodatno podstaći razvoj regionalnog tržišta električne energije i obezbediti snažno i pouzdano tržišno okruženje neophodno za nove investicije i održivu „zelenu tranziciju“.

Najvažniji kratkoročni ciljevi berze struje su uspostavljanje unutardnevnog tržišta u Srbiji, kao i spajanje srpskog dan-unapred tržišta sa jedinstvenim panevropskim dan-unapred tržištem (SDAC).

Glavni izvršni direktor EPEX spota Ralf Danielski objašnjava koliko je neophodno da se ostvari razvoj trgovine i tržišta čitave Evrope.

– Berza električne energije ADEX će podstaći ukupnu trgovinsku aktivnost i razvoj tržišta u CIE. Čitava Evropa će imati koristi od ovog novog centra berzanskih aktivnosti, s obzirom da će dodatno ubrzati regionalne i evropske integracije – rekao je on.

S druge strane, izvršni direktor BSP Southpool Anže Predovnik ocenio je da je došlo vreme da države Zapadnog Balkana pristupe jedinstvenom evropskom tržištu električne energije.

– Spajanje BSP i SEEPEX postavlja temelj za formiranje snažne regionalne berze električne energije. Sa daljim rastom ADEX berza, zajedno ćemo izgraditi celovito i jako regionalno tržište. Otuda, ADEX vidimo kao dugo očekivani odgovor na potrebu integracije postojećih lokalnih, zasebnih tržišta električne energije u jedinstveno evropsko tržište – rekao je Predovnik.

Izvor: Biznis.rs

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...