Sirova nafta iz Šamca izvoziće se u Srbiju

od strane | 22/02/2023 | Region, Republika Srpska

(Foto: Freepik)

  Sirova nafta vađena iz istražnih bušotina na području opštine Šamac, izvoziće se u Srbiju, u sistem kompanije NIS (Naftna industrija Srbije), u vlasništvu ruskog Gazproma.

Ovo je potvrđeno u NIS-u, koji preko svog preduzeća „Jadran-Naftagas“ u Banjaluci ima koncesiju za istraživanje i korišćenje sirove nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske.

Sredinom februara stupila je na snagu odluka Vlade RS kojom je koncesionar ovlastio da vadi do 4.800 kubnih metara sirove nafte, u trajanju do šest meseci, zbog ispitivanja kvaliteta i hemijsko-tehnološka svojstva mineralne sirovine.

To je količina od četiri miliona i 800.000 litara sirove nafte. U masi to iznosi nešto više od 4.000 tona, odnosno više od 200 kamionskih cisterni sirove nafte.

Ovo je drugi put u šest meseci da Vlada daje dozvolu za eksploataciju nafte na tom području.

U junu prošle godine kompaniji „Jadran-Naftagas“ odobreno je probno vađenje pet miliona litara sirove nafte.

Iz NIS-a i resornog ministarstva u Republici Srpskoj nisu odgovorili koliko je sirove nafte do sada izvezeno u Srbiju, a koliko je novca po osnovu izvađene nafte uplaćeno u budžet RS.

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH rečeno je da je tokom 2022. u Srbiju izvezeno više od 867.000 kilograma sirove nafte, u vrednosti više od milion maraka. Preračunato u litre, proizvodi se oko milion litara sirove nafte.

Izvoz je nastavljen i ove godine, a prema podacima UIO BiH, od 1. januara do 15. februara u Srbiju je izvezeno blizu 86.000 kilograma sirove nafte.

Izvor: Nezavisne novine

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...