Savez sindikata RS traži da najniža plata bude 800 KM

od strane | 15/01/2023 | Region, Republika Srpska

(Foto: Wikipedia)

  Savez sindikata Republike Srpske predložiće da iznos najniže plate bude 800 konvertibilnih maraka (KM), što je u skladu sa realnim troškovima života, istakla je predsednica Saveza Ranka Mišić.

Navedeni iznos je za 150 KM veći od sada utvrđene najniže plate, a prema rečima Mišićeve novi iznos treba da uključi inflaciju od 16,8 odsto, poskupljenje osnovnih životnih namirnica i troškove za sindikalnu potrošačku korpu.

– To bi trebalo da bude 800 KM, a u drugom krugu da dosegnemo 1.000 KM kao iznos najniže plate. Mi stavljamo to na sto, i argumentovano ćemo braniti ovaj predlog – rekla je Mišićeva.

Ona je ocenila uvredljivim predlog Unije udruženja poslodavaca od 673 KM kao najniže plate u Republici Srpskoj i dodala da je besmisleno pričati o povećanju od 23 KM u odnosu na sadašnji iznos minimalca.

Ona je navela da se Vlada Republike Srpske u protekle četiri godine odrekla značajnog iznosa koji je ostao u privredi, te da su u Sindikatu očekivali da se taj iznos prelije u plate zaposlenih.

Izvor: Srna

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...