Rusi dobili koncesiju za naftu na severu BiH

od strane | 13/02/2023 | Region, Republika Srpska

(Foto: Freeepik)

  Vlada Republike Srpske odobrila je ruskoj kompaniji „Jadran-Naftagas“ registrovanoj u Banjaluci da iz istražne bušotine u Obudovcu kod Šamca uzme 4.800 kubnih metara nafte i ispita kvalitet i hemijsko tehnološke karakteristike.

Ovo je drugi put u poslednjih sedam meseci da Vlada odobrava koncesionaru eksploataciju ove mineralne sirovine. To se dogodilo u junu prošle godine kada je po istom osnovu dobijena dozvola da se izvadi 5.000 kubnih metara.

Kako je navedeno, u opštini Šamac kažu da će tražiti da se koncesioni ugovor preispita, kako bi ova lokalna zajednica imala neku korist od ovog prirodnog bogatstva.

Načelnik pomenute opštine Đorđe Milićević traži hitan sastanak sa resornim ministrom povodom istraživanja koje ova kompanija vrši na području opštine na čijem je čelu.

Prema njegovim rečima, u ovom slučaju se primenjuje Zakon o geološkim istraživanjima umesto Zakon o rudarstvu, zbog čega Šamac trpi ogromnu štetu.

– Da se primenjuje Zakon o rudarstvu, Šamcu bi pripalo 80 odsto prihoda od koncesione naknade. Ovako, oni primenjuju Zakon o geološkom istraživanju što direktno šteti budžetu. S obzirom da su velike količine u pitanju, očekujem da u što skorijem vremenu ovaj problem u razgovoru sa ministrom rešimo – rekao je Milićević, istakavši da je saradnja sa kompanijom „Jadran-Naftagas“ korektna, ali da to ne menja njegov stav.

U odluci Vlade se navodi kako je koncesionar dužan da plati pet odsto od prihoda ostvarenog korišćenjem uzetih količina, a da dokaz o uplati dostavi Ministarstvu energetike i rudarstva, uz zahtev za reviziju elaborata o rezervama.

– Koncesionar „Jadran-Naftagas“ d.o.o. Banja Luka obavezuje se da u toku izvođenja detaljnih geoloških istraživanja vodi evidenciju o izvađenim količinama sirove nafte i da izvađene količine sirove nafte prikaže u godišnjem izveštaju i elaboratu o rezervama – navodi se u odluci Vlade Republike Srpske.

Kako je ministar energetike i rudarstva Petar Đokić kazao, podaci i rezultati istraživanja do kojih se dođe neće se objavljivati u javnosti sve dok čelni ljudi “Jadran-Naftagasa” ne odluče drugačije.

Takođe, o ovom projektu postoji vrlo malo informacija.

Preduzeće “Jadran-Naftagas” su osnovali Naftna industrija Srbije i “Zarubežnjeft”, koji se kasnije povukao. Većinski vlasnik Naftne industrije Srbije je ruska kompanija Gasprom, a ugovor o koncesiji za istraživanje i korišćenje nafte i gasa sa Vladom Republike Srpske potpisan je 2011. na 25 godina.

Izvor: Capital

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...