Rekordan broj putnika na banjalučkom aerodromu, primarni cilj pola miliona

od strane | 30/01/2023 | Region, Republika Srpska

(Foto: Freepik)

  Direktor banjalučkog Aerodroma Milan Račić izjavio je da je protekla godina bila rekordna sa 343.009 putnika, a zabeleženi su i rekordni meseci u letnjem redu letenja.

– Tokom letnjih meseci zabeleženo je oko 50.000 putnika koji su putovali sa našeg aerodroma, što su, svakako, impozantne brojke. Za ovu godinu cilj nam je više od 420.000 putnika – rekao je Račić.

Prema njegovim rečima, primarni cilj u prvoj fazi razvoja Aerodroma Banjaluka jeste 500.000 putnika.

Račić smatra da postoji potencijal za napredovanje u narednom periodu, kao i da će se koristiti svaka prilika za rast broja putnika i dodaje da je potencijal za rast veoma dobar i kada se posmatra kapacitet tržišta.

– Treba da se radi i da se pokuša uvesti što više destinacija, kao i dogovoriti saradnju sa većim brojem avio-kompanija koje bi letele iz Banjaluke – rekao je Račić.

Govoreći o letovima u ovoj godini, direktor banjalučkog Aerodroma rekao je da su već vidna povećanja linija sa avio-kompanijom „Rajaner“.

– Na liniji za Memingem već od prve sedmice aprila, umesto dva puta, leteće se šest puta sedmično svakim danom, osim subote. Na liniji za Beč, takođe, imamo letove tri puta sedmično – naveo je Račić.

Kada je reč o daljim destinacijama, istakao je da su sa partnerskim turističkim agencijama dogovoreni čarter letovi do Tunisa i Grčke.

– Linija za Tunis kreće u šestom mesecu i to je nešto novo, kao i linija za Grčku – Atina. Takođe, dva puta sedmično linije za Tursku. Imaćemo linije za Egipat jednom sedmično u aprilu, a u šestom mesecu imamo i drugi polazak – rekao je on.

Podsetio je i da je zadržana linija letenja do Tivta u Crnoj Gori, sa kojom su građani, kako je rekao, zadovoljni.

Račić je rekao da inflacija i dešavanja u svetu koja se odnose na rusko-ukrajinsku krizu utiču na cene goriva i snabdevanje.

– Nenormalan je rast cene goriva na svetskom tržištu ili ga je veoma teško nabaviti. Ali, ljudi će i dalje putovati i nadamo se da će se cene u narednom periodu stabilizovati – objasnio je direktor Aerodroma Banjaluka.

Račić je pojasnio da je vreme putovanja avionom u odnosu na ostale vidove saobraćaja značajno kraće, što mnogo znači svim putnicima koji se upravo zbog toga odlučuju da lete avionom.

Zaključio je time da je Vladi Republike Srpske kandidovan projekat za proširenje zgrade putničkog terminala, te da će se tokom ove godine videti da li postoji mogućnost da se Aerodromu pomogne u proširenju infrastrukture i dodaje da je u ovom momentu proširenje najpotrebnije zbog privlačenja novih avio-kompanija i stvaranja uslova za letove do novih destinacija.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...