Radili u tri smene: Hrvati iskovali 405 miliona evrokovanica

od strane | 20/02/2023 | Hrvatska, Region

(Foto: Youtube printskrin)

  Za malo više od pet meseci prošle godine, u Hrvatskoj kovnici novca iskovalo se čak 405 miliona kovanica. Radilo se u tri smene, 24 sata dnevno, a u jednom minutu iz kovnice izađe oko četiri hiljade hrvatskih evrokovanica.

Ova kovnica zbog uvođenja evra mora da proizvede ukupno 650 miliona kovanica. Oko dve trećine tog posla odrađeno je prošle godine, a ove bi trebalo da bude gotov i preostali deo – oko 200 miliona evrokovanica.

U savremeno opremljenoj Kovnici novca, koja je u vlasništvu Hrvatske narodne banke (HNB), izrađuju se i vrlo tražene numizmatičke kovanice, zlatnici i srebrnjaci, a pripremaju se i za moguću proizvodnju evrokovanica za druge članice Evropske unije (EU).

Direktor proizvodnje u Hrvatskoj kovnici novca Roman Husta rekao je da u jednom minutu iz presa izađe oko četiri hiljade hrvatskih evrokovanica i da se u malo više od pet meseci prošle godine iskovalo čak 405 miliona kovanica. Radilo se, kako kaže, u tri smene 24 sata dnevno.

– U ovoj godini imamo u principu istu količinu kovanja po minutu, nekih 4 do 4,5 hiljade je prosek, ali s obzirom na smanjenu količinu pločica za kovanje koje dobijamo od dobavljača, radimo malo umanjenijim tempom – naveo je Husta.

Ove godine u planu je još oko 200 miliona evrokovanica kako bi se dostigla planirana količina potrebna za celokupnu zamenu kuna u evre, ali je on napomenuo da je za sada teško proceniti kolike će biti redovne potrebe za kovanicama u idućim godinama.

Predsednik Uprave Hrvatske kovnice novca Damir Bolta istakao je i da se trenutno rade procene kakve će biti potrebe za iduću godinu.

– Ulazimo kao jedna mala država na veliko tržište. Svaka država ima drukčija iskustva. Nadamo se da će biti nekakva potreba koja će omogućiti i finansiranje života ove fabrike – naglasio je Bolta.

Hrvatska kovnica novca ušla je u uski evropski krug od samo 17 akreditovanih za proizvodnju evrokovanica, te je otvorena mogućnost da se u budućnosti javljaju i na konkurse za kovanice koje raspisuju druge članice EU.

Izvor: Večernji list

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...