Predstavnici Srbije i Severne Makedonije o razvoju železnice na Koridoru 10

od strane | 09/10/2023 | Makedonija, Region

(Foto: Infrastruktura železnice Srbije)

  Generalni direktor Infrastrukture železnice Srbije Nebojša Šurlan i generalni direktor Javnog preduzeća za železničku infrastrukturu Železnice Severne Makedonije Zoran Trifunovski, razgovarali su u Beogradu o perspektivama i planovima razvoja infrastrukture i železničkog saobraćaja na Koridoru 10.

Iz Infrastruktura železnice Srbije su saopštili da je rukovodstvo iz Srbije upoznalo goste iz Severne Makedonije sa iskustvima u vezi sa izgradnjom brze pruge Beograd-Novi Sad, brzine 200 kilometara na sat, kao i sa rezultatima i efektima koji su realizacijom ovog projekta postignuti.

Oni su dodali da je bilo reči i o nastavku izgradnje brze pruge od Novog Sada ka Subotici i dalje ka Budimpešti.

Šurlan i Trifunovski razgovarali su o prekograničnoj saradnji upravljača železničkom infrastrukturom u Severnoj Makedoniji i Srbiji, kao i o mogućnostima za njen razvoj. Bila je ovo prilika i da se razmene iskustva o mnogim temama iz poslovanja dveju železničkih infrastrukturnih kompanija.

U okviru radne posete Srbiji, delegacija Infrastrukture železnice Severne Makedonije putovala je brzom prugom vozom „Soko“ brzinom od 200 kilometara na sat i uverila se u kvalitet, tačnost i prijatnost putovanja železnicom novom prugom između ova dva grada. Pored toga, Trifunovski sa svojim saradnicima obišao je i radove na izgradnji nove železničke stanice Beograd Centar u Prokopu, kao i Telekomandu iz koje se prati i upravlja saobraćajem vozova na brzoj pruzi Beograd-Novi Sad.

Gosti iz Severne Makedonije obišli su i radove na rekonstrukciji železničke stanice u Novom Sadu, koja se obnavlja u okviru projekta izgradnje brze pruge Novi Sad-Subotica.

Sastanak zvaničnika održan je u okviru posete visoke delegacije infrastrukturne železničke kompanije Severne Makedonije Infrastrukturi železnica Srbije. Osim velikog železničkog značaja, ova poseta svakako je značajan doprinos i razvoju međusobne saradnje u regionu, zaključeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...