Predrag Mitrović imenovan za otpravnika poslova Ambasade Crne Gore u Beogradu

od strane | 24/02/2023 | Crna Gora, Region

(Foto: Youtube printskrin)

  Dosadašnji predsednik Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predrag Mitrović imenovan je za otpravnika poslova Ambasade Crne Gore u Beogradu.

Mitrović je rekao da je dobio rešenje da je opunomoćeni ministar-savetnik tj. otpravnik poslova u crnogorskoj Ambasadi u Srbiji, a ovo telo funkcioniše na nivou otpravnika poslova od februara prošle godine kada je predsednik Crne Gore Milo Đukanović doneo ukaz o opozivu više ambasadora na rezidentnoj i nerezidentnoj osnovi, među kojima je bio i ambasador u Beogradu Tarzan Milošević.

Ni Srbija nema ambasadora u Podgorici, nakon što je Vladimir Božović krajem 2020. proglašen za personu non grata.

Prema Zakonu o spoljnim poslovima, otpravnik poslova je diplomatski predstavnik koji zbog odsustva ili sprečenosti šefa diplomatskog predstavništva privremeno vrši poslove šefa diplomatskog predstavništva.

Mitrović je, kako piše u njegovoj biografiji, predsednik i osnivač UPCG, jednog od vodećih crnogorskih poslodavačkih udruženja. Rođen je u Podgorici i diplomirani je ekonomista Univerziteta u Beogradu.

Osnivač je i izvršni direktor kompanije MP Marketing, kao i osnivač nekadašnjeg, specijalizovanog crnogorskog časopisa Ekonomist. Iskustvo u diplomatiji stekao je na mestu crnogorskog ambasadora u Severnoj Makedoniji, a za diplomatu u Severnoj Makedoniji imenovan je u decembru 2014. i na toj funkciji je ostao pun mandat, do decembra 2018.

Po povratku u martu 2019. reizrabran je za predsednika UPCG, uz mandat od četiri godine, pri čemu je prethodno tu funkciju, u periodu od 2004. do 2014. obavljao u okviru tri mandata.

Bio je potpredsednik Socijalnog saveta Crne Gore, jedan od osnivača CEPOJAR-a (Centar za poslodavce Jadranske regije), kao i član brojnih saveta, komisija i drugih stručnih tela formiranih na nacionalnom nivou.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...