Pažnja sa robom preko hrvatske granice, kazne su veće od 13.000 evra

od strane | 11/01/2023 | Hrvatska, Region

(Foto: Schengevisa.news)

  Ulazak u Šengenski prostor Hrvatska je obeležila simboličnim skidanjem ploče na graničnom prelazu Bregana, podizanjem rampe i zelenim svetlom slobodnog prolaska na mestu nekadašnje granične kontrole.

Ako planirate uskoro da prelazite hrvatsku granicu, sigurno se pitate šta vam je dozvoljeno da prenosite, koje su kazne, koliko kutija cigareta sme da bude u autu, da li je dozvoljeno prenositi jednaku količinu piva i vina, da li se nešto menjalo kada je reč o žestokim alkoholnim pićima…

Međutim, postoji nekoliko nelogičnosti. Iz nekih zemalja možete da unesete neograničene količine ribe, iz drugih ni gram mesa, sa slatkišima nećete nigde imati problema, ali s hranom za bebe hoćete. Upravo zbog svih tih pravila kojih je toliko da ih ponekad ne mogu zapamtiti ni sami carinici, donosimo popis svih stvari koje smete, tj. ne smete da unosite u Hrvatsku.

Ova lista odnosi se na uvoz robe iz zemalja koje se nalaze van Evropske unije (EU), a izuzeci su Švajcarska, Island, Norveška, San Marino, Andora i Lihtenštajn. Za ove države važe ista pravila kao za prevoz robe unutar EU, te tu nema nikakvih ograničenja. Ako uvozite robu iz trećih zemalja (BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija itd.) ograničenje za uvoz robe ne sme po osobi da bude veće od 3200 kuna (1 evro = 7,53450 kuna) u pomorskom i vazdušnom saobraćaju, kao i 2200 kuna kada su ostale vrste prevoza u pitanju, odnosno 1100 kuna za putnike mlađe od 15 godina nezavisno kojim prevoznim sredstvom putuju.

Putnici u vazdušnom saobraćaju u Hrvatsku mogu da unesu nešto više duvanskih proizvoda od onih koji putuju drugim sredstvima saobraćaja. Oni u vazdušnom saobraćaju mogu da unesu 200 cigareta, 100 cigarilosa, 50 cigara i 250 grama duvana za pušenje. Osobama koje putuju drumskim ili železničkim saobraćajem dozvoljeno je da unesu 40 cigareta, 20 cigarillosa, 10 cigara i 50 grama duvana za pušenje. Svi putnici mogu da unesu jednaku količinu od 50 grama duvanskog proizvoda, 10 mililitara tečnosti za punjenje elektronskih cigareta kao i 50 grama tzv. novih duvanskih proizvoda.

Kad je reč o alkoholnim pićima, ista pravila važe i za putovanja drumom, vazduhom ili morem – svima je dopušteno da unesu 16 litara piva, 4 litre vina ili 2 litre alkoholnih pića koja imaju manje od 22% alkohola, odnosno jednu litru jačih alkoholnih pića. Ako želite da platite akcizom moguće je ukoliko ste stariji od 17 godina, ali tada možete da unesete 800 cigareta, 400 cigarilosa, 200 cigareta, kilogram duvana, 10 litara žestokih pića, 90 litara vina, 110 litara piva te 100 mililitara tečnosti za elektronske cigarete, a sve preko toga neće moći da se unese čak niti uz plaćanje.

Meso, riba, sir, mleko, jaja i ostali proizvodi životinjskog i biljnog porekla kontrolišu se od strane carinske službe. U potpunosti nije dopušteno da se unose meso i mleko, kao i proizvodi od mesa i mleka. Dopušteno je po osobi uneti 20 kilograma sveže, sušene, kuvane, osoljene ili dimljene ribe, kozica, rakova i dagnji. Kada su u pitanju drugi proizvodi životinjskog porekla, poput meda, jaja, proizvoda od jaja, mesa puževa ili žabljih bataka, tu je dopušteno uneti do 2 kilograma po osobi. Svežeg voća i povrća, osim krompira, smete da unesete do 5 kilograma. Ostale proizvode (hrana za bebe i kućne ljubimce, kolači, slatkiši, dodaci ishrani, gorivo…) putnici iz trećih zemalja mogu u Hrvatsku da unesu do 2 kilograma mleka u prahu za bebe, i posebnu hranu koja se koristi iz medicinskih razloga, kao za unos hrane za kućne ljubimce koja se koristi iz zdravstvenih razloga tako da ne zahteva držanje u frižideru pre otvaranja.

Svi putnici u Hrvatsku mogu da unesu hleb, kolače, keks, vafl, dvopek, tostiranog hleb i slične proizvode koji imaju manje od 20 % prerađenih mlečnih proizvoda i proizvoda od jaja. Bez ograničenja se mogu uneti i slatkiši, kao i poslastice s manje od polovine prerađenih mlečnih proizvoda i proizvodi od jaja, proizvodi koji sadrže manje količine prerađenih proizvoda životinjskog porekla, masline punjene ribom, testenine i rezanci, supa.

Kad je u pitanju gorivo, dozvoljeno je do 10 litara identičnog goriva onom koji se nalazi u vašem vozilu, dakle nema prevoza dizela ako vozite benzinca.
Ukoliko mislite da preko granice unesete lekove, to je dozvoljeno u količinama za mesečnu terapiju i to uz posedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije, kao i potvrdu lekara. Unošenje lekova koji sadrže drogu, takođe za lične potrebe putnika, moguće je u količini potrebnoj za lečenje do najviše 5 dana, i opet uz medicinsku dokumentaciju.

Ako ipak odlučite da se kockate, možete biti kažnjeni i do 100.000 kuna. Konkretno, kada se određuje visina kazne bitno je šta i koliko toga ste pokušali da prošvercujete. Za prekršaj neprijavljivanja robe ili neprijavljivanja sve robe ili nepodnošenja robe ili nepodnošenja sve robe, iz čl. 64. st. 1. tačka 11. Zakona o sprovođenju carinskog zakonodavstva EU propisana je novčana kazna za fizičko lice od 2000 do 50.0000 kuna. Za unošenje ili pokušaj unošenja robe u carinsko područje Unije na skriven način ili iznošenje ili pokušaj iznošenja robe iz carinskog područja Unije na skriven način, te za nepodnošenje carinske deklaracije za robu ili deo robe, ako je reč o robi komercijalne prirode ili robi za koju su propisane zabrane ili ograničenja pri uvozu ili izvozu, čl. 63. st. 1. Zakona o sprovođenju carinskog zakonodavstva EU propisana je novčana kazna za fizičku osobu od 3000 do 100.000 kuna.

Poznati primeri kazne iznosili su 5100 kuna za pokušaj unošenja dva džaka, odnosno oko 15 kilograma kupusa, 3500 kuna za tri bundeve, 4000 kuna za tri akumulatora te čak 22.000 kuna za 6 kilograma svežeg i 5 kilograma suvog mesa.

Izvor: Večernji list

tagovi: granica | hrvatska | kazna | sverc

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...