Od svih zemalja EU, cene stanova najviše rastu u Hrvatskoj

od strane | 11/10/2023 | Hrvatska, Region

(Foto: Freepik)

  Hrvatska je u drugom tromesečju zadržala poziciju zemlje Evropske unije (EU) sa najvećim skokom cena stambenih „kvadrata“, pokazali su podaci Eurostata.

U evrozoni stambene nekretnine bile su u drugom tromesečju jeftinije za 1,7 odsto nego u istom prošlogodišnjem periodu, a u EU za 1,1 procenat, izračunali su statističari. Cene stambenih kvadrata pale su na oba područja prvi put od početka 2014. U prvom tromesečju cene su porasle za 0,4 odsto u evrozoni i za 0,8 procenata u EU.

U periodu od aprila do juna, prema podacima Eurostata, najviše je poskupeo stambeni prostor u Hrvatskoj, za 13,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, nakon 14-postotnog skoka u prvom tromesečju, a za njom slede Bugarska i Litvanija sa rastom cena nekretnina u drugom tromesečju za 10,7 odnosno za 9,4 procenata.

Stambeni prostor pojeftinio je u devet zemalja, a najviše u Nemačkoj, za 9,9 odsto i Danskoj, za 7,9 procenata.

U odnosu na prethodno tromesečje cene stambenog prostora u evrozoni gotovo su stagnirale u razdoblju od aprila do juna, a u EU porasle su za 0,3 odsto. Na početku godine pale su za 0,9 procenata u evrozoni i za 0,7 odsto u EU.

Najviše su na tromesečnom nivou poskupele stambene nekretnine u Letoniji i Bugarskoj, za 5,1 odnosno 4,3 odsto. Zatim, sledi Estonija sa poskupljenjem stambenih kvadrata za 3,8 procenata. U grupi je i Hrvatska sa rastom cena stambenih nekretnina u razdoblju od aprila do juna za 3,5 odsto u odnosu na prethodno tromesečje kada su poskupele za dva procenta. Blizu je i Poljska sa poskupljenjem stambenih kvadrata u drugom tromesečju za 3,2 odsto.

Najviše su pak u odnosu na prethodno tromesečje pale cene stambenih nekretnina u Slovačkoj, za 3,9 odsto, a zatim sledi Luksemburg gde su pojeftinili za 2,7 procenata.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...