Očekivani rast crnogorskog BDP dva odsto

od strane | 14/01/2023 | Crna Gora, Region

(Foto: Pixabay)

  Prema projekciji Centra za ekonomske i evropske studije (CEES), realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore će u ovoj godini biti oko dva odsto, što je niže od zvanične projekcije vlade.

U dokumentu CEES pod nazivom “Pregled ekonomskih indikatora za prošlu godinu i ovogodišnjih projekcija”, navodi se procena prema kojoj je realni rast ekonomije u prošloj godini bio između 5,8 i 6,3 odsto, dok se ove godine očekuje da bude oko dva procenta.

– S obzirom na to da u ovoj godini zbog inflacije lična potrošnja više neće imati tako snažan doprinos rastu BDP kao u prošloj, i da se očekuje dalji pad investicija, projekcija CEES je da će realni rast BDP-a u ovoj godini biti oko dva odsto, što je niže od vladine zvanične projekcije – navodi se u saopštenju.

Kako navode, niža stopa ekonomskog rasta dovela bi do ostvarenja nižih prihoda budžeta u ovoj godini u odnosu na plan.

– Imajući u vidu ogromno povećanje rashoda koje je planirano budžetom za prošlu godinu, naročito za socijalnu zaštitu, biće značajno povećani rizici finansiranja budžeta, ukoliko se država ubrzo ne zaduži na međunarodnom tržištu – kažu iz CEES.

Centar je saopštio da vlada u najkraćem roku mora da pristupi merama budžetskih ušteda, odnosno fiskalne konsolidacije, koje bi vodile poboljšanju projektovnih fiskalnih indikatora Crne Gore, na šta je CEES više puta upozoravao.

– Time bi se smanjio ogroman deficit javnih finansija, koji je zvanično projektovan na oko šest odsto BDP, ali koji može biti i viši, imajući u vidu da je zvanična projekcija BDP za ovu godinu optimistična. Hitnim merama fiskalne konsolidacije bi se izbeglo moguće kašnjenje u isplati plata, penzija, socijalnih davanja, dospelih anuiteta po kreditima i ostalih kategorija mandatorne potrošnje u ovoj godini, koji se ne mogu finansirati bez zaduženja – objasnili su iz CEES.

Inflacija od 17,5 odsto u novembru prošle godine, kako dodaju, smanjila je kupovnu moć građana, što se ogleda u značajnom smanjenju realne zarade u odnosu na januar prošle godine.

– Tako su građani za iznos prosečne neto zarade od 721 evra u novembru prošle godine, mogli kupiti znatno manje robe i usluga nego sa prosečnom neto zaradom od 686 evra u januaru prošle godine – tvrde u CEES.

Izvor: Mina

tagovi: bdp | crna gora | rast

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...