Nemci otvaraju fabriku na severu BiH

od strane | 15/01/2023 | BiH, Region

(Foto: Freepik)

  Investitor iz Nemačke će u industrijskoj zoni u Novoj Topoli kod Bosanske Gradiške uskoro otvoriti firmu u kojoj će za početak zaposliti 40 radnika.

Prema rečima generalnog konzula BiH u Minhenu Vere Sajić, registracija firme već je završena i zakupljen je poslovni prostor, te će za koji dan pristići mašine iz Nemačke.

Sajićeva je navela da će se investitor na ovoj lokaciji baviti proizvodnjom električnih lokomotiva, vagona i vozova za kolekcionare, kao i dodatne opreme – staza, mostova i tunela i druge dekoracije.

– Reč je o proizvodima za kolekcionare, električnim vozovima na daljinsko upravljanje i pratećoj opremi koje kupuju kolekcionari i koji koštaju više od hiljadu evra – rekla je Sajićeva.

Ona je dodala da je sa investitorom počela razgovore u septembru, te da im je dostavljala sve informacije o porezima, energentima i organizovala sastanke sa gradonačelnicima Laktaša i Gradiške Miroslavom Bojićem i Zoranom Adžićem, te direktorom Privredne komore Republike Srpske Perom Ćorićem.

– Investitor je razmišljao da ulaže u Bugarsku, ali sam uspela da predstavim sve naše prednosti i potencijale i investitor je sada kod nas. Inače, želja mi je bila pri polasku u Minhen da dovedem bar jednog investitora i evo uspela sam. Nažalost, epidemija virusa korona mi je uzela više od pola mandata, jer je Nemačka, setimo se, bila pod teškim zaključavanjem – navela je Sajićeva.

Ona je dodala da investitor u nemačkoj pokrajini Hesen poseduje dve fabrike koje se bave elektronikom, te da su ranije imali i fabrike u Kini.

– Ukoliko budu zadovoljni, kažu mi, sve svoje investicije bi usmerili kod nas. Dobra strana ove investicije je što će tražiti podizvođače sa domaćeg terena, tako da će u zbiru benefit od ove investicije biti znatno veći – istakla je generalni konzul BiH u Minhenu.

Izvor: Srna

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...