Nakon novih poskupljenja Hrvati idu u BiH zbog jeftinijeg benzina

od strane | 01/02/2023 | BiH, Region

(Foto: Freepik)

  Zbog znatno nižih cena pojedinih proizvoda, posebno duvana, lekova, hrane i pića, državljani Hrvatske se već godinama odlučuju za šoping u susednoj BiH, a nakon poslednjeg poskupljenja, ponovo im se isplati da kupuju i gorivo.

Na benzinskim pumpama u BiH benzin je za 0,11 evra jeftiniji, pa na primer, na pumpi Brčko gasa u Bosanskom Brodu litra benzina košta 2,5 konvertibilnih maraka (KM).

S obzirom na to da kurs evra u prodavnicama s druge strane granice iznosi 1,93 KM, lako je izračunati da će onaj ko napuni rezervoar do vrha (45 litara) uštedeti gotovo pet evra.

To nije slučaj sa dizelom, jer je cena u Hrvatskoj i BiH ista i prodaje se po 1,51 evro.

Jedan stanovnik Slavonskog Broda kaže da često ide u kupovinu u BiH zbog prehrambenih proizvoda koji su, dodaje, tamo jeftiniji u proseku od 20 do 30 odsto, a sada je ponovo ista situacija i sa gorivom.

Pogodnost prekogranične kupovine je i povraćaj poreza na dodatu vrednost, koji se u BiH obračunava po jedinstvenoj stopi od 17 procenata.

Pravo na povraćaj PDV-a strani državljani ostvaruju kupovinom robe u vrednosti od najmanje 100 KM.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...