Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

od strane | 29/10/2023 | Region, Republika Srpska

(Foto: Freepik)

  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni.

Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat.

– Gas se u tečnom stanju transportuje na lokaciju potrošača. Pretvaranje prirodnog gasa u tečno vrši se za one potrošače do kojih je nemoguće ili neisplativo graditi gasnu infrastrukturu – izjavio je Višković u Moskvi, gde je razgovarao sa predstavnicima više kompanija u vezi sa projektom gasifikacije RS.

Premijer je naveo da bi „Termoelektrana Gacko“ mogla da koristi tečni gas umesto mazuta, dodajući da postoje i drugi potencijalni korisnici.

– Dogovorili smo se da napravimo projektni zadatak i sagledamo koji bi još potrošači, osim Termoelektrane Gacko, bili korisnici. Anketiraćemo sve potencijalne korisnike i dostaviti parametre budućem investitoru, nakon čega će biti poznat iznos investicije – naveo je on.

Na sastanku je prisustvovao i ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić, koji je istakao da pojedine kompanije dugi niz godina iskazuju potrebu za korišćenjem prirodnog gasa.

– Studija će biti izrađena zajedno sa potencijalnim investitorom – napomenuo je Đokić.

Izvor: Biznisinfo

Preporučene vesti:

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...