Mali sa kolegom iz BiH: EKSPO je velika šansa za ceo region

od strane | 08/10/2023 | BiH, Region

(Foto: Tanjug)

  Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali sastao se sa novim ministrom finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđanom Amidžićem, kome je ovo prva zvanična poseta nekoj zemlji u regionu od imenovanja na tu funkciju.

Mali i Amidžić su razgovarali o mogućnostima dalje saradnje dve zemlje, ali i iskustvima Srbije, naročito u sektoru poreskih olakšica i e-fiskalizacije, koje bi BiH mogla da iskoristi za jačanje svog finansijskog sistema.

– Veliko mi je zadovoljstvo što je Amidžić za svoju prvu posetu na novoj funkciji izabrao Beograd. Važno je da u regionu radimo zajedno, delimo iskustva, pomažemo jedni druge. Osim za iskustvo pri povraćaju PDV-a na prvu nekretninu, imamo još nekoliko ideja kako da kroz poresku politiku utičemo na natalitet, kako da podstaknemo mlade roditelje da se više beba rađa u regionu. Sve što radimo, gradimo, privlačimo investicije, ne vredi ako nema više dece koja će to da koriste i da naslede – rekao je Mali.

Ministar je istakao da su razgovarali i o infrastrukturnim projektima, sa posebnim osvrtom na infrastrukturu i objekte koji će biti izgrađeni u okviru kompleksa za organizaciju specijalizovane izložbe EKSPO koja očekuje Beograd 2027. godine.

– Beograd je pobedio u velikoj konkurenciji i to je velika šansa za kompanije iz BiH, Republike Srpske, jer osim EKSPO-a gradimo i veliki Nacionalni stadion, veliki broj hotela, pomoćnih objekata. To je ogromna šansa za Srbiju i ceo region, da zaposlimo ljude i pokažemo da smo jači, veći, bolji, uspešniji – poručio je on.

Objašnjavajući koliko je to važan događaj za Srbiju, Mali je istakao da je velika simbolika u tome da je Srbija 2012. bila pred bankrotom, na ivici ambisa, a da će 15 godina nakon toga, 2027. Srbija i ceo region Balkana biti centar sveta.

– Očekujemo dolazak više od 120 zemalja. To je velika šansa koju ne smemo da propustimo. Ako radimo zajedno bićemo samo uspešniji – naveo je ministar i poručio da očekuje dalje unapređenje saradnje.

Srđan Amidžić čestitao je Malom na dobijanju organizacije ove značajne izložbe i istakao da je to, osim što je mogućnost i velika šansa za sve zemlje u regionu, prilika i za predstavljanje potencijala i privrednih aktivnosti, to od velikog značaja i za čitavu građevinsku industriju.

On je pohvalio i iskorak Srbije u digitalizaciji fiskalnih procesa i ocenio dragocenim iskustvo Srbije u uvođenju povraćaja PDV-a na kupovinu prve nekretnine, kao pomoć građanima.

– Bitno nam je da vidimo kako je to uticalo na Srbiju u smislu javnih prihoda, a i na pozitivne efekte dodatnih poreskih olakšica. Bitno je da podelimo znanje. Srećan sam što je Srbija pobedila u jakoj konkurenciji za organizaciju EKSPO izložbe. To je prilika i za sve ostale zemlje u regionu – zaključio je Amidžić.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...