Košarac: Izgradnja HE Buk Bijela u nadležnosti institucija Srpske

od strane | 21/01/2023 | Region, Republika Srpska

(Foto: Freepik)

  Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara BiH Staša Košarac izjavio je da nije iznenađujuća odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa zahtevom 24 poslanika iz prošlog saziva parlamenta BiH za ocenu ustavnosti dodeljenih koncesija za izgradnju Hidorelektrane Buk Bijela na reci Drini.

Odlučujući o pomenutom zahtevu, Ustavni sud BiH je na plenarnoj sednici doneo rešenje kojim je utvrdio da Komisija za koncesije BiH u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije, nije izvršila Delimičnu odluku Ustavnog suda BiH iz jula prošle godine.

Zaključeno je da će Ustavni sud BiH ovo rešenje dostaviti Tužilaštvu.

Ministar je istakao da, prema Zakonu o koncesijama BiH, poslanici u parlamentu ne mogu da budu strana u sporu pred Komisijom za koncesije BiH, odnosno da nemaju legitimitet da predstavljaju stav države i zastupaju njen interes.

– Poslanici mogu pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom BiH, ali nemaju legitimitet da vode postupak pred Komisijom za koncesije BiH, jer Zakon o koncesijama jasno kaže da postupak u ime BiH može da vodi isključivo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ili drugi organ koji odredi Savet ministara, što nije učinjeno – izjavio je Košarac.

Dodao je da Komisija za koncesije u svojstvu Zajedničke komisije nije mogla da postupa i odluči po nalogu Ustavnog suda, jer druga strana u sporu ne postoji.

– Dakle, 24 poslanika iz prošlog saziva ne mogu zastupati interes BiH, tako da ni Komisija za koncesije u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije nije mogla da ulazi u meritum stvari niti da odlučuje po nalogu Ustavnog suda BiH – rekao je ministar.

On je upozorio da određeni predstavnici međunarodne zajednice i političke strukture iz SDA koriste Ustavni sud zemlje za ostvarivanje svojih političkih ciljeva.

– Ustavni sud BiH godinama je produžena ruka i politički instrument funkcionera SDA i dela međunarodne zajednice. Takvo sinergijsko delovanje u pravilu je usmereno protiv Republike Srpske i njenog ustavnog kapaciteta, što je nedopustiva praksa – izričit je Košarac.

Prema njegovim rečima, nedopustivo je da takve strukture pokušavaju da ospore izgradnju HE „Buk Bijela“, kao jedne od najvećih regionalnih investicija, blokirajući privredni razvoj Srpske.

– Izgradnja HE Buk Bijela isključivo je u nadležnosti institucija Republike Srpske, jer se predmetno koncesiono dobro u potpunosti nalazi na njenoj teritoriji, tako da BiH nema nadležnosti u ovom predmetu – istakao je ministar spoljne trgovine.

On smatra da je paradoksalno da se bilo ko protivi ovom projektu.

– Posebno je paradoksalno i besmisleno da se političari iz SDA protive ovom projektu, s obzirom na činjenicu da je izgradnja HE Buk Bijela deo Okvirne energetske strategije BiH do 2035. koju su u Savetu ministara podržali i bošnjački ministri – zaključio je Košarac.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...