Kinezi u BiH grade fabriku gipsanih ploča, investicija od 50 miliona evra

od strane | 03/03/2023 | BiH, Region

(Foto: Freepik)

  Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je u Banjaluci sa upravom preduzeća RiTE “Ugljevik” i predstavnicima kineske kompanije “Beijing New Building Materials Public Limited Company” (BNBM) o projektu izgradnje fabrike za proizvodnju gipsanih ploča i proizvoda od gipsa.

Projekat zajedno realizuju RiTE “Ugljevik” i kineska kompanija na osnovu ugovora o dugoročnoj saradnji i osnivanju zajedničkog preduzeća, koji je potpisan početkom prošle godine.

BNBM je državna kineska kompanija, a vrednost ove investicije iznosi 50 miliona evra. Fabrika će zapošljavati minimalno 120 radnika, većinom iz Ugljevika, ali i iz drugih delova Republike Srpske.

U procesu odsumporavanja dimnih gasova u postrojenju koje je u termoelektrani “Ugljevik” pušteno u rad pre dve godine kao nus-proizvod nastaje gips, koji će se koristiti u pomenutoj fabrici za proizvodnju gipsanih ploča i proizvoda od gipsa.

Predstavnici preduzeća “Ugljevik” i kompanije BNBM su informisali ministra Đokića o tekućim aktivnostima u vezi sa ovom investicijom, naglasivši da se projekat realizuje planiranom dinamikom.

Đokić je rekao da je ovaj projekat od izuzetne važnosti za RiTE “Ugljevik”, jer, između ostalog, pruža dodatnu mogućnost da postrojenje za odsumporavanje kontinuirano radi, što je jako bitno sa stanovišta trenutnih i dolazećih izazova i ispunjavanja obaveza u pogledu dekarbonizacije energetskog sektora.

– Na taj način pokrećemo jednu novu industriju kojom ćemo, kroz još jedan proizvod, poboljšati efikasnost upotrebe uglja. Naše Ministarstvo i Vlada će nastaviti da pružaju podršku projektima ovog tipa, kojima treba dati prioritetan značaj – istakao je on.

Zaključeno je da je potrebno da sve nadležne institucije efikasno deluju, kako bi se projekat uspešno priveo kraju, a ujedno i prevazišli mogući izazovi.

Izvor: Biznisinfo

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...