Izvoz električne energije iz BiH premašio milijardu KM

od strane | 22/01/2023 | BiH, Region

(Foto: Freepik)

  Prema podacima Agencije za statistiku BiH, izvoz električne energije iz te države premašio je milijardu konvertibilnih maraka.

Zahvaljujući rastu cena električne ennergije usled energetske krize izazvane ratom Ukrajini, izvoz ovog strateškog proizvoda bio je rekordan i iznosio je precizno 1.074.654.000 KM.

To je za 317 miliona KM više nego što je od izvoza električne energije ostvareno u 2021.

Iako je izvozni rezultat najbolji do sada, godina za elektroprivredna preduzeća nije bila dobra, pokazuju analize.

Proizvodnja električne energije bila je u padu u većem delu prošle godine pod uticajem loših hidroloških uslova izazvanih dugotrajnom sušom, kao i dužim od očekivanih remontima pojedinih termoelektrana.

Zahvaljujući takvim okolnostima, ali i cenama struje na tržištu, i uvoz električne energije bio je rekordan. BiH je na uvoz prošle godine potrošila 393,5 miliona KM, što je čak 79 odsto više nego u 2021.

Izvor: Indikator

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...