Izmena zakona u RS dugoročno sprečila krađe struje

od strane | 11/01/2023 | Region, Republika Srpska

(Foto: Pixabay)

  Od izmene zakona kojim se krađa struje u Republici Srpskoj tretira kao krivično delo, a ne kao prekršaj, ovih pojava gotovo i da nema, ili ih pak, nadležni ne mogu otkriti.

Prema podacima banjalučke “Elektrokrajine”, najvećeg operatora distributivnog sistema u sklopu “Elektroprivrede Republike Srpske, u toku prošle godine otkrili su 217 slučaja neovlaštene potrošnje.

Ako se uzme u obzir da pokrivaju područje od oko 260.000 potrošača, računica pokazuje da se tek svaki 1.200-ti kupac usudi da se upusti u krađu.

Od ukupnog broja 204 slučaja se odnosi na fizička lica, a 13 slučajeva na pravne subjekte.

Podsetimo, neovlašćena potrošnja, odnosno krađa električne energije se kao krivično delo, propisano Krivičnim zakonikom RS, tretira od jula 2017.

Broj iz godine u godinu opada. Slično je bilo i prošle godine, kada je otkriveno 245 krađa.

Da je zakon imao uticaja na lopove, pokazuje 2016. kada je otkriven 721 slučaj krađe.

Međutim, u “Elektrokrajini”, zasluge pripisuju sebi.

– Smatramo da su navedeni trendovi samo delimično, u manjoj meri, rezultat pomenutih zakonskih odredbi već, pre svega, intenzivnih aktivnosti preduzeća na predupređenju i otkrivanju neovlašćene potrošnje. „Elektrokrajina“ se protiv neovlašćene potrošnje bori kako provođenjem mera kontrole kritičnih područja, tako i investicionim aktivnostima na izmeštanju mernih mesta iz objekata potrošnje i ugradnji pametnih brojila sa opcijama daljinskog očitanja potrošnje i upozorenja na neovlašćeno delovanje na brojilo – rekli su oni i najavili nove investicije koje će dati još bolje rezultate.

– Kada u 2023. godini okončamo aktuelni projekat rekonstrukcije i modernizacije distributivne mreže imaćemo preko 50.000 ugrađenih pametnih brojila sa čime ćemo pokriti 20 odsto od ukupnog broja potrošača – zaključili su u ovom preduzeću.

Izvor: Srna

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...