Istraživanje pokazalo da je Srbija ubedljivo najveći prijatelj Severne Makedonije

od strane | 13/02/2023 | Makedonija, Region

(Foto: Freepik)

  Građani Severne Makedonije smatraju da je Srbija najveći prijatelj njihove zemlje, a Bugarska najveća pretnja, pokazalo je objavljeno istraživanje Centra za evropske strategije „Evrotink“ iz Skoplja.

Na pitanje koja je država ili međunarodna organizacija najveći prijatelj Makedonije, 37 procenata je odgovorilo da je to Srbija, 11,4% da su SAD, 8,5% Turska, 8,1% EU, a četiri odsto Nemačka.

Na petom mestu liste najprijateljskih zemalja je tzv. Kosovo sa 3,1 odsto, pa slede NATO sa 2,9, Rusija sa 2,5 i Albanija sa 1,6 procenata, dok je Bugarska na 13. mestu sa 0,5 odsto, iza Hrvatske (0,6%) i Kine (0,5%).

Prema ovom istraživanju, na pitanje koja je država ili međunarodna organizacija najveća pretnja za Makedoniju, 27,6 odsto ispitanika je odgovorilo da je to Bugarska, a za njom slede Rusija sa četiri procenta, Albanija sa 1,3, tzv. Kosovo sa 1,2 i Srbija i SAD sa po 1,1 odsto.

Izvršni direktor „Evrotinka“ Dimitar Nikolovski objasnio je da se Bugarska u poslednje dve do tri godine smatra najvećim neprijateljem Severne Makedonije i da taj trend nastavlja da raste.

– Ako je 2021. Bugarska bila broj jedan sa 23 odsto građana koji su je smatrali najvećim neprijateljem, 2022. taj procenat je 27,6. Za razliku od njih, Srbija se tradicionalno smatra najvećim prijateljem zemlje sa 37 procenata – rekao je Nikolovski.

Anketno istraživanje javnog mnenja „Evrobarometar 2022“ je od 12. do 27. decembra prošle godine u telefonskoj anketi, na reprezentativnom uzorku od 1.006 ispitanika, za nevladinu organizaciju „Evrotink“ uradila agencija „Brima“ Skoplje.

Izvor: Beta

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...