Hrvatskoj fali 500 stručnjaka da bi iskoristila milijarde evra iz EU fondova

od strane | 07/03/2023 | Hrvatska, Region

(Foto: Freepik)

  Hrvatskoj je na raspolaganju 25 milijardi evra iz fondova Evropske unije (EU), ali da bi se novac povukao, presudni su visokoobrazovani stručnjaci, tako da za EU projekte fali 500 zaposlenih u državnoj upravi.

Hrvatska do kraja 2029. kroz sve dostupne fondove EU ima priliku da iskoristi ukupno 25 milijardi evra, ističu u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

U sistemu upravljanja i kontrole korišćenja fondova EU u državnoj upravi, dakle različitim ministarstvima i agencijama, trenutno radi nešto više od 2.000 službenika.

To je, kako su izračunali u resornom ministarstvu, oko 78 odsto zaposlenih u odnosu na potrebe iskazane u analizama za ovu godinu.

– U narednim godinama očekuje se povećano opterećenje s obzirom na veliki broj konkursa koji se moraju raspisati i broj projekata koji će se ugovoriti, kao i posledično povećanje opterećenja za deo sistema zaduženog za kontrole i isplatu sredstava prema korisnicima – istakli su iz ministarstva koje je zaduženo za fondove EU.

Kako bi popunili oko 500 potrebnih radnih mesta, u planu su prekvalifikacije zaposlenih koji su već u sistemu državne uprave, ali bi ubuduće radili na fondovima EU, dok bi se deo zaposlenih tražio na javnim konkursima.

– Moramo uzeti u obzir da je zaposlene sa EU kvalifikacijama teško zadržati u sistemu i da na tržištu rada ne postoji dovoljan broj onih koji mogu da zadovolje potrebe sistema. Naime, radi se o ljudima koji imaju isključivo visoku stručnu spremu i, po pravilu, iskustvo na poslovima fondova EU – navodi se iz ministarstva.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić poručuje da je glavni cilj potrošiti svaki evro koji je Hrvatskoj stavljen na raspolaganje, s tim više što je završna godina prve pune finansijske perspektive.

Izvor: Jutarnji list

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...