Hrvatska živi od gastarbajtera kao ni jedna država EU

od strane | 31/01/2023 | Hrvatska, Region

(Foto: Freepik)

  Od svih država članica Evropske Unije (EU) Hrvatska je najzavisnija od privatnih doznaka njenih državljana koji žive ili rade u inostranstvu i one su premašile vrednost sedam odsto hrvatskog BDP-a.

U Hrvatsku su 2021. njeni iseljeni građani na privatne račune uplatili 4,25 milijardi evra, objavio je Evropski statistički zavod (Eurostat).

Daleko iza Hrvatske sa udelom privatnih uplata u nacionalnom BDP-u od tri odsto su Letonija i Rumunija.

Hrvatska je po transferima rame uz rame sa Srbijom, a veću važnost privatnih doznaka za nacionalnu ekonomiju i BDP imaju tzv. Kosovo 18, Crna Gora 10 i Bosna i Hercegovina 10,5 odsto.

Poređenja radi, privatne doznake iz inostranstva čine samo 1,2 procenata slovenačkog BDP-a.

Prema statističkim podacima, više od polovine iznosa (56 odsto od ukupno 131 milijarde svih prekograničnih transfera) išlo je iz jedne države članice EU prema drugoj, što ne iznenađuje, s obzirom na to da građani EU mogu da se slobodno kreću i da rade na celom tržištu Unije.

Postoje, međutim, izuzeci: odlivi iz Poljske (98%), Grčke (92%) i Španije (90%) usmereni su pretežno u ekonomije izvan EU, dok su Irska (90%), Italija (86%) i Litvanija (71%) primale svoje doznake uglavnom izvan EU.

Najatraktivnija lokacija za zapošljavanje građana EU izvan zajedničkog prostora bila je Švajcarska, odakle je 15,5 milijardi evra isplaćeno u Francusku, 6,1 milijarda u Nemačku, pet milijardi u Italiju, 1,1 milijarda u Portugal i 700 miliona evra u Austriju.

Rumunija i Poljska i dalje primaju znatne svote iz Velike Britanije.

Stranci, zaposleni ili doseljeni u Hrvatsku u svoje zemlje su 2021. prosledili 534 miliona evra, od čega je 226 miliona isplaćeno u neku od članica EU, a 308 miliona u treće zemlje.

Izvor: Bizlife

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...