Hrvatska uvodi bakšiš u sistem fiskalizacije

od strane | 30/01/2023 | Hrvatska, Region

(Foto: Freepik)

  Privredna komora Hrvatske (HGK) priprema nacrt zakona po kome bi napojnice ušle u sistem fiskalizacije ugostitelja i već se razgovara o datumu njegovog stupanja na snagu.

Pojam napojnice trenutno ne postoji u hrvatskom zakonodavstvu pa se elektronski naplaćeni bakšiš tretira jednako kao osnovni dohodak.

Uvođenje napojnice u poreski sistem, to postaje neoporezivi prihod sve do određenog iznosa na godišnjem nivou.

Sav trošak od napojnice preko dogovorenog neoporezivog limita će se oporezivati kao drugi prihod da bi se izbegla opasnost od zloupotrebe neoporezivih prihoda.

U hrvatskom Udruženju ugostiteljskih poslova smatraju da je oporezivanje drugog prihoda svakako povoljnija opcija za sve nego trenutna situacija i dodaju da je još potrebno da se defniše godišnji neoporezivi limit.

Očekuje se da će ova mera povećati prihode radnika u ugostiteljstvu i privući novu radnu snagu u ovaj sektor.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...