Hrvatska uskoro prelazi na sistem potpune elektronske naplate putarine

od strane | 27/01/2023 | Hrvatska, Region

(Foto: Freepik)

  Hrvatska se već dugo suočava sa problemom naplatnih rampi na auto-putevima, gde su se povremeno stvarale kolone dugačke i po nekoliko kilometara. Jedno od predviđenih rešenja kako bi se sve to izbeglo je uvođenje elektronske naplate za sva vozila već od naredne godine.

Javna rasprava o predlogu nacrta Zakona o naplati putarine koje predviđa Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske trajaće do 7. februara i on bi trebalo da bude donet redovnom vladinom i skupštinskom procedurom. Rok za uvođenje novog sistema naplate, koji bi u potpunosti bio beskontaktan je 2025. godina i procenjena vrednost projekta je oko 500 miliona kuna (oko 67 miliona evra).

Prema mišljenju resornog ministra Olega Butkovića, novi sistem naplate biće uveden 1. januara 2024. godine, ali prema dokumentu objavljenom iz resornog ministarstva, rok je tek krajem sledeće godine.

Izmene se odnose na to da više neće biti moguće plaćanje putarine gotovinom, a motocikli i teška teretna vozila moraće da imaju ugrađene uređaje za elektronsku naplatu putarine (ENP). Kada je reč o vlasnicima putničkih automobila, moći će da biraju između ENP i očitavanja registarskih tablica, na osnovu kojih će im se sredstva za naplatu putarine skidati sa posebnog računa.

Predlogom je najavljeno da će se zakonom isključiti mogućnost plaćanja putarina u gotovini, što će posledično smanjiti operativne troškove naplate i rezultirati daleko većim protokom saobraćaja.

Sva teretna vozila i motocikli imaće obavezu korišćenja uređaja u vozilu za plaćanje putarine. Laka vozila do 3,5 tona nosivosti imaće mogućnost odabira između korišćenja uređaja u vozilu za elektronsku naplatu pustarine i prijave u sistem naplate putarine za automatsko prepoznavanje registarskih tablica, navodi se u predlogu.

Ministar Butković najavio je da će se time “skinuti naplatne rampe“, pri čemu će vozila njima prolaziti bez zaustavljanja, što će povećati kapacitet prolaska vozila sa oko 200 na oko 3.000 po satu.

Ono kako bi sistem trebalo da funkcioniše je po principu naplate na osnovu stvarno pređenih kilometara u mreži auto-puteva u Hrvatskoj, te bi na taj način svaki pređeni kilometer na bilo kojem od ovih hrvatskih puteva imao istu cenu putarine. Međutim, sada to nije slučaj.

Ujedno, sistem bi trebalo da funkcioniše na svim putevima, kako na onima kojima upravljaju hrvatski auto-putevi, tako i na auto-putevima pod koncesijom, poput Istarskog ipsilona.

Izvor: Biznis.rs

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...