Hrvatska u velikoj potražnji za sezonskim radnicima

od strane | 18/02/2023 | Hrvatska, Region

(Foto: Freepik)

  Prodavac, kuvar i knjigovođa su najtraženija zanimanja u Hrvatskoj, dok su konobari pali na četvrto, a magacioneri na peto mesto.

Iz Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ) navode da je smanjenje broja oglasa na godišnjem nivou zabeleženo za zanimanja programer i građevinski radnik, dok je najveće povećanje zapaženo kod prodavaca, knjigovođa i medicinskih sestara.

U odnosu na januar 2022. značajnije se povećao udeo oglasa u kojima se tražila srednja stručna sprema, sa 31,4 na 35,2 odsto, kao i niskokvalifikovani rad, čiji je udeo porastao sa 6,8 na 9,6 procenata.

U skladu sa trenutnim uslovima na hrvatskom tržištu rada, udeo oglasa u kojima se nudi ugovor na neodređeno vreme porastao je sa 45,3 na 46 procenata, dok se udeo oglasa u kojima se nudio ugovor na određeno, takođe blago povećao, sa 46,3 na 46,8 odsto.

Što se tiče geografske raspodele poslova, broj oglasa zabeležio je povećanje u svim hrvatskim regijama, a najviše na severnom Jadranu i to za čak 44,2 odsto, što upućuje na to da je ove godine potražnja za sezonskim radom započela nešto ranije nego inače, zaključili su EIZ-ovi analitičari.

I kontinentalni deo Hrvatske zabeležio je povećanje broja oglasa gde prednjači istočna Hrvatska sa godišnjom stopom rasta od 17,4 odsto, a najaktuelniji oglasi su za kuvare, prodavce i konobare.

Izvor: Hina

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...