Hrvatska prikupila 1,3 milijarde evra izdavanjem narodnih obveznica

od strane | 06/03/2023 | Hrvatska, Region

(Foto: Freepik)

  Hrvatska je prikupila više od 1,3 milijarde evra izdavanjem državnih obveznica svojim građanima, što znači da je više od 43.000 građana iskoristilo priliku da zaduži svoju zemlju na ovaj način.

Minimalni ulog za građane je bio 500 evra, najniža kamatna stopa iznosi 3,25 odsto godišnje, a dospeće obveznice je 2025. godina.

– To pokazuje da je akcija bila dobra, projekat uspešan i još više pokazuje koliko su ljudi prepoznali ovu priliku i imaju poverenja u Hrvatsku – kaže ministar finansija Marko Primorac.

Država je 22. februara ponudila građanima prve hrvatske narodne obveznice, po minimalnom ulogu od 500 evra.

Upisni krug za građane trajao je do 1. marta u 20 časova, a drugi krug, namenjen institucionalnim investitorima, otvorio se 3. marta i trajao je samo jedan dan.

Hrvatska očekuje da će od institucionalnih investitora, kao što su penzioni fondovi, kreditne institucije ili osiguravajuća društva, da prikupi još 550 miliona evra.

Država je narodnim obveznicama planirala da prikupi milijardu evra, pa je Primorac najavio da će omogućiti još oko 500 milona evra za upis insititucionalnim investitorima.

Večernji list je objavio da je ministar privrede Davor Filipović uložio čak 100.000 evra, a ministar finansija Primorac 20.000 evra.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, građani Hrvatske u bankama drže oko 35 milijardi evra, uglavnom uz niske kamate ispod 0,5 odsto.

Izvor: Večernji list

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...