Hrvatska beleži rekordnu potragu za radnicima

od strane | 11/01/2023 | Hrvatska, Region

(Foto: Freepik)

  U Hrvatskoj su najtraženija zanimanja prodavci, skladištari, knjigovođe, konobari, ugostitelji i referenti, a kroz oglase se vidi i interesovanje za posao programera, građevinskog radnika, stolara i zidara.

Indeks slobodnih radnih mesta za 2022. pokazuje da je potražnja za radom u odnosu na prethodnu godinu porasla čak za 26 odsto.

Prema mišljenju Ekonomskog instituta u Zagrebu, kada uporedimo prošlu godinu sa 2019. ukupan broj oglasa na internetu bio je viši za 32,3 odsto, što upućuje na to da je potražnja na hrvatskom tržištu rada na najvišim nivoima.

U objavi na internet stranici EIZ ističe se da se, kao i ranijih godina najviše traže radnici nižih kvalifikacija, oni sa srednjom stručnom spremom, dok je potražnja za zaposlenima s visokom stručnom spremom svega 2,4 posto od ukupnog broja oglasa.

Tokom 2022. zabeleženo je povećanje broja ugovora na određeno u odnosu na ugovore na neodređeno, dok se broj ugovora na neodređeno smanjenjio s 43,7 na 44 odsto.

Izvor: Dnevni avaz

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...