Građani Crne Gore uskoro neće moći da izdaju smeštaj bez registracije

od strane | 30/10/2023 | Crna Gora, Region

(Foto: Freepik)

  Ukoliko se u Crnoj Gori usvoji predlog programa za suzbijanje neformalne ekonomije, koje je Ministarstvo finansija stavilo na javnu raspravu, građani više neće moći da izdaju smeštaj bez registracije, a biće zabranjene prodaje ili pružanje usluga po stanovima, kućama i društvenim mrežama.

Neće biti dozvoljeno reklamiranje usluga i delatnosti ako nisu registrovane, uvešće se strože kazne za neizdavanje računa, neosiguranje radnika, neprijavljivanje prihoda i utaje dobiti, a smanjiće se i mogućnoati plaćanja usluga i proizvoda gotovinom.

Naime, u Crnoj Gori će podaci izdavaoca smeštaja biti povezani sa registrom Ministarstva unutrašnjih poslova o dolasku stranaca kako ne bi bilo turista za koje nije plaćena taksa, PDV na usluge i druge dažbine. Kako se navodi, poljoprivredne proizvode na pijacama i drugim mestima će moći da prodaju samo registrovani proizvođači.

Učešće sive ekonomije u bruto domaćem proizvodu u protekle tri godine je smanjeno, ali je i dalje na visokom nivou, odnosno 20,6 odsto BDP-a ili 1,19 milijardi evra. Zbog toga se predlaže niz mera koje je potrebno sprovoditi u naredne tri godine kako bi se ovaj procenat smanjio, povećali državni prihodi i podstakla zdrava konkurencija u privredi.

Učešće neprijavljene dobiti preduzeća i preduzetnika u sivoj ekonomiji u 2022. godini procenjeno je na 521 milion evra, a neprijavljenih zarada fizičkih lica na 670 miliona evra.

Kako se navodi, istraživanja koja su sprovedena za potrebe ovog programa, ukazuju da su pojedini sektori privrede kao što su trgovina, turizam i saobraćaj podložniji razvoju neformalne ekonomije od drugih sektora.

Naime, sektor turizma duži niz godina karakteriše postojanje velikog broja subjekata koji izdaju smeštajne kapacitete, ali ih ne prijavljuju nadležnim institiucijama, a to znači dalje neplaćanje fiskalnih dažbina. Neprijavljivanje turista znači neplaćanje boravišne takse koja predstavlja prihod opština i Turističke organizacije Crne Gore, poreza na dohodak fizičkih lica, kao i odgovarajućih prireza na porez na dohodak fizičkih lica.

Na ovaj način su, budžet države i opština zakinuti za desetine miliona evra u toku godine, pa tako neprijavljivanje gostiju u smeštaju predstavlja krivično delo utaje poreza i doprinosa.

Izvor: Bankar

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...