Čudo neviđeno: Crnogorac skoro osam godina koristio pravo na bolovanje

od strane | 01/02/2023 | Crna Gora, Region

(Foto: Freepik)

  Prema podacima Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, osiguranik mlađe starosne dobi iskoristio je pravo na bolovanje dugo gotovo osam godina.

On je bolovanje otpočeo u februaru 2015. godine, koje sa manjim prekidima traje i dalje.

– Reč je o osiguraniku mlađe starosne dobi, sa kompleksnim zdravstvenim stanjem. Bolovanje je ostvarivao po više dijagnoza, između ostalih i po osnovu psihičkog zdravstvenog stanja. Osiguranik je bio i na hospitalizacijama u periodu trajanja bolovanja. Do sada je više puta upućivan na invalidsku lekarsku komisiju Fonda PIO, s tim da još uvek ova komisija nije utvrdila potpuni gubitak radne sposobnosti, već u svojim nalazima konstatuje da se nastavlja lečenje osiguranika – objasnili su iz Fonda Crne Gore.

Inače, Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju koji je u primeni od januara 2022. propisao je mogućnost da se u slučajevima dužih bolovanja, gde poslodavac sumnja da privremena sprečenost nije opravdana, može da se obrati Ministarstvu zdravlja, odnosno može da podnese zahtev za pokretanje postupka za proveru privremene sprečenosti za rad.

Tu proveru koju je utvrdio izabrani lekar (do 30 dana) vrši komisija koju imenuje Fond, dok proveru privremene sprečenosti za rad, koju je utvrdila Lekarska komisija Fonda, vrši komisija koju obrazuje Ministarstvo.

Iz Fonda kažu da je tokom prošle godine izdvojeno oko šest miliona evra za bolovanja, a izgubljeno je oko milion radnih dana.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...