Nemci više od svih stranaca kupovali crnogorske nekretnine

od strane | 06/02/2023 | Crna Gora, Region

(Foto: Tanjug)

  Nemački državljani i kompanije uložili su prošle godine najviše novca od svih stranaca u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori, a neki čak i prodaju imovinu u Nemačkoj kako bi u Crnoj Gori pokrenuli turistički biznis, preneo je Dojče vele.

Po podacima crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova, u Crnoj Gori, koja ima oko 600.000 stanovnika, trenutno boravi više od 700 državljana Nemačke. Najviše su skoncentrisani u primorskom Baru, te ih zovu “barski Nemci”.

Strani građani i kompanije kupili su za prvih deset meseci prošle godine nekretnine u vrednosti od 370 miliona evra, pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore.

Rezultati analize ukazuju na to da prednjače Nemci sa 57 miliona evra, a da ih slede Rusi sa 50 miliona. Na to je očekivano uticao i Vladin program ekonomskog državljanstva, odnosno dobijanja crnogorskog zlatnog pasoša u zamenu za investicije.

Jedna od nemačkih porodica koja se iz domovine preselila u ovu balkansku zemlju je i petočlana porodica Oberender iz Koburga, nemačke savezne pokrajine Bavarske. Oni su u junu prošle godine prvi put posetili Crnu Goru, a samo dva meseca kasnije odlučili da kupe kuću u primorskom naselju Utjeha kod Bara.

Vratili su se kratko u Nemačku i svoj stari dom stavili na prodaju, a od novembra su se trajno preselili u Crnu Goru.

– Raspitivali smo se kod prijatelja za više zemalja – Bugarsku, Mađarsku, čak i Meksiko. Kao deca smo bili nekoliko puta na odmoru u Jugoslaviji, u Dubrovniku. Već odavno nam se sviđa mentalitet ljudi ovde, a posebno kad kažu: Vi u Nemačkoj radite, a mi u Crnoj Gori živimo – kažu Anja i Ralf Oberender.

Oboje su informatičari, a Ralf je i inženjer elektrotehnike. Ćerke Hana i Ela već su se upisale u osnovnu školu u Ulcinju i uče crnogorski jezik, a njihovim stopama će uskoro i mali brat Maks.

Još jedan primer uspešnog privikavanja Nemaca na život u susednoj Crnoj Gori je i Mihael Bader, koji već 15 godina živi u naselju Utjeha i „prva je pomoć“ mnogim sunarodnicima pri dolasku u ovu zemlju. Baš tako je pomogao i Oberenderovima.

Bader je u Nemačkoj živeo kod Koblenca, u saveznoj pokrajini Porajnje, da bi nakon crnogorskog referenduma o nezavisnosti 2006. kupio jedan stan, kako kaže, čisto za odmor.

– Tada nisam razmišljao o turizmu ili nekom drugom poslu. Međutim, ubrzo sam, sasvim slučajno, izdao taj stan i stigli su mi prvi turisti. Sledeće godine ih je došlo još više. Onda sam shvatio kakva je to razvojna šansa pa sam, korak po korak, zamenio Nemačku Crnom Gorom – priča Bader.

Od tada izdaje apartmane i uz pomoć partnera organizuje izlete i ture po Crnoj Gori, a osnovao je i fondaciju „Budućnost crnogorskog turizma“. Fokusiran je na turiste sa nemačkog govornog područja, a zajedno sa još dva Nemca neumorno promoviše Crnu Goru kao turističku i kulturnu destinaciju, a posebno je ponosan na promociju preko nemačkih TV kuća.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...