Crna Gora i Albanija dele troškove izgradnje mosta na Bojani

od strane | 26/02/2023 | Crna Gora, Region

(Foto: RSE printskrin)

  Crna Gora i Albanija podeliće troškove izgradnje mosta preko Bojane koji povezuje Ulcinj i Velipolje.

Kako se navodi u dokumentu objavljenom na sajtu crnogorske vlade, Albanija i Crna Gora saglasne su da sufinansiraju izgradnju mosta tako što će svaka strana finansirati 50 odsto izgradnje, uključujući ukupne troškove izgradnje, nadzora i dugih usluga povezanih sa realizacijom projekta.

Tačna vrednost izgradnje mosta znaće se nakon kompletiranja projektne dokumentacije.

– Određena sredstva za implementaciju predmetnog projekta su predviđena i u Zakonu o budžetu Crne Gore za 2023. godinu, u okviru kapitalnog budžeta Uprave za saobraćaj – navodi se u Predlogu osnove za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma između dve države o izgradnji međudržavnog mosta preko reke Bojane, koji je Vlada objavila kroz predlog osnova za vođenje pregovora.

Plan Albanije i Crne Gore je da zajednički do 2024. izgrade most preko reke Bojane koji će spajati Ulcinj – najjužniju crnogorsku opštinu i letovalište Velipolje u Albaniji.

Most dugačak 310 metara skratiće put od ulcinjske Velike plaže do Velipolja sa sadašnjih 70 na samo nekoliko kilometara.

Projekat su predstavili premijeri Crne Gore i Albanije Dritan Abazović i Edi Rama tokom Samita „Otvoreni Balkan“ u Ohridu.

Prema projektu, most preko reke Bojane povezivaće naselja Sveti Nikola u Ulcinju i Puljaj iznad Velipolja.

Dužina mosta iznosiće 310 metara, most će imati dve kolovozne trake širine nešto manje od četiri metra, a uključivaće trotoare i biciklističke staze.

Prosečna visina mosta u odnosu na najviši nivo vode iznosiće oko 10 metara, kako se ne bi ometao rečni saobraćaj.

Ceo projekat će koštati devet miliona evra, a gradnja će trajati oko 18 meseci.

Most će se nalaziti iznad račvanja reke Bojane na dva rukavca koji formiraju turističko naselje Adu Bojanu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...