Cene u Crnoj Gori za godinu dana skočile 13 odsto

od strane | 18/01/2023 | Crna Gora, Region

(Foto: Freepik)

  Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u Crnoj Gori u prošloj godini su u poređenju sa 2021. prosečno bile više za 13 odsto, pokazuju podaci Monstata. Takođe, potrošačke cene su u decembru prošle godine u odnosu na isti mesec 2021. u proseku bile više za 17,2 odsto.

U saopštenju Monstata navodi se šta je najviše uticalo na inflaciju.

– Najveći uticaj na mesečnu stopu inflacije imali su rast cena u grupama stvarne rente koje plaćaju stanari za primarno boravište, usluge smeštaja, mleko, sir i jaja, povrće, ostali uređaji, predmeti i proizvodi za ličnu negu, održavanje i popravka vozila, čvrsta goriva i meso – navodi se u ovom dokumentu.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema nameni potrošnje, u decembru je u odnosu na novembar 2022. zabeležen rast u sledećim sektorima – restorani i hoteli dva odsto, ostala dobra i usluge 1,4 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 1,3 odsto, hrana i bezalkoholna pica, zatim rekreacija i kultura po 0,4 odsto, kao i zdravlje 0,1 procenat.

Međutim, pad cena zabeležen je u sledećim grupama – prevoz 2,9 procenata, odeća i obuća 1,3 odsto, kao i alkoholna pića i duvan 0,2 odsto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Izvor: Monstat

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...