Gotovo 96.000 ljudi odreklo se državljanstva BiH

od strane | 01/02/2023 | BiH, Region

(Foto: Freepik)

  Tokom 21 godine, državljanstva Bosne i Hercegovine odreklo se čak 95.836 ljudi, a Ministarstvo civilnih poslova BiH navodi da se od 1996. do 18. januara ove godine bosanskih državljanstava odreklo 96.876 ljudi, pokazuju podaci Radio slobodne Evrope (RSE).

Samo u prošloj godini taj broj je iznosio 2.626, što je za 176 manje u odnosu na 2021. godinu, piše sarajevski portal Kliks i konstatuje da su ovi podaci više nego poražavajući.

Kako je navedeno, razlozi zbog kojih se neko odlučuje na odricanje državljanstva Bosne i Hercegovine su brojni – od olakšica pri studiranju, preko boljeg ravnopravnog statusa u nekoj drugoj zemlji, pa sve do lakšeg putovanja.

Inače, proces odricanja državljanstva Bosne i Hercegovine košta oko 800 konvertibilnih maraka.

Prema navodima RSE, jedan od razloga zašto se toliko građana odreklo bosanskog državljanstva je što ova država nema sporazum o dvojnom državljanstvu sa većinom država u svetu, izuzev sa Srbijom, Hrvatskom i Švedskom.

Analize pokazuju da je 2019. državljanstvo BiH dobilo 657 osoba, a da su oni većinom državljani Srbije.

Trenutni Zakon o državljanstvu BiH ne omogućava olakšanu proceduru za one koji bi želeli da vrate to državljanstvo.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...