BiH za deset godina napustilo više od 600.000 ljudi

od strane | 24/02/2023 | BiH, Region

(Foto: Freepik)

  Više od 600.000 građana napustilo je BiH u poslednjih deset godina, nezvanični su podaci Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

Predsednica Unije Mirhunisa Zukić istakla je da taj broj raste iz godine u godinu i precizirala koliko je stanovnika napustilo ovu državu.

– Zaključno s 2021. godinom, naši volonteri evidentirali su odlazak 484.996 građana. Ovom broju treba dodati podatak da su u 2022. Posavska i Zapadnohercegovačka županija izgubile 15.000 stanovnika, od kojih je oko 70 odsto mladih, najviše iz Odžaka, Domaljevca, Šamca i Modriče – kazala je Zukićeva.

Masovan odlazak mladih prisutan je i u Doboju, Derventi, Tesliću, Bosanskoj Gradišci, kao i Prijedoru, Prnjavoru.

Zukićeva navela je koje krajeve oni najčešće napuštaju.

– Postotak mladih koji odlaze iz Ljubuškog, Širokog Brijega i Gruda je čak oko 80 procenata. Grahovo je grad duhova, u Drvaru se zatvaraju škole i služe samo za glasanje na izborima, istočna Bosna ostaje pusta. Imamo toliko tužnih gradova i, prema pristiglim podacima, procenjujemo da se iz BiH u poslednjih deset godina iselilo 600.000 građana – zaključila je predsednica Unije, a ujedno je i napomenula da se podaci još uvek prikupljaju i obrađuju.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...